Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılması

20 Aralık 2012 Perşembe

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılması

23 Nisan 1920 Cuma günü, Meclisin en yaşlı üyesi olan Sinop Mebusu Şerif Bey Meclis Başkanlığına getirilmiş, böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak görevine başlamıştı. Mustafa Kemal, Meclise Ankara milletvekili olarak katıldı. Mecliste ilk sözü alarak Mondros Ateşkesi’nden o güne kadar, Türk milletinin geçirdiği mücadele safhalarını anlatarak “Hayat demek mücadele, müsademe demektir. Hayatta başarı, mutlaka mücadelede başarıyla mümkündür. Bu da manen ve maddeten kuvvete, güce dayanan bir durumdur.” demiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, başkanlığına Mustafa Kemal’i seçti (24 Nisan 1920). Mustafa Kemal’in başkanlığında ilk Bakanlar Kurulu oluşturuldu (3 Mayıs 1920). Bu hükûmete, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti denildi.
Meclisin açılmasıyla Millî Mücadele hukuki bir temele ve millî egemenlik temeline dayandırılmıştır. Mustafa Kemal millî egemenlik ilkesini hem işgalci güçleri yurt dışına atmak, hem de işbirlikçi İstanbul hükûmetlerini meşruiyet temelinden mahrum etmek için çok başarılı bir şekilde kullanmıştır. TBMM, dört bir yandan saldırıya uğrayan vatan topraklarını savunmak ve tam bağımsızlığa ulaşmak için Mustafa Kemal’e sağlam ve yasal bir dayanak oluşturmuştur.
Meclisin açılması ile tüm sorunlar çözümlenememişti. Bu defada çeşitli nedenlerle çıkmış olan ayaklanmalarla uğraşılmak zorunda kalınmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı