1.ÜNİTE:Vücudumuzda Sistemler2

15 Kasım 2012 Perşembe

Denetleyici ve düzenleyici sistem= Sinir Sistemi + İç salgı bezleri İç salgı bezleri ve görevleri Gözün yapısı ve özellikleri Kulağın yapısı ve özellikleri Burunun yapısı ve özellikleri Duyu organlarının sağlığı, organ bağışı, zararlı alışkanlıklar Boşaltım sistemi ve sağlığı Sindirim sistemi ve sağlığı 

 1.ÜNİTE:Vücudumuzda Sistemler

 


Denetleyici ve düzenleyici sistem= Sinir Sistemi + İç salgı bezleri

Denetleyici ve düzenleyici sistem= Sinir Sistemi + İç salgı bezleri Beynin, beyinciğin,omurilik soğanının ve omuriliğin görevleri 

Denetleyici ve düzenleyici sistem= Sinir Sistemi + İç salgı bezleri

Sinir Sistemi
  Sinir sistemimiz vücudumuzdan ve çevreden aldığı bilgileri değerlendirir, bunlara uygun cevaplar oluşturur ve böylece vücudumuzun düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar.

Sinir Sistemi: Merkezi Sinir Sistemi ve Çevresel Sinir Sistemi olmak üzere iki sistemin bir araya gelmesinden meydana gelir.
Merkezi Sinir Sistemi
 Merkezi sinir sistemi, beyin, beyincik, omurilik soğanı ve omurilikten meydana gelir.

İç salgı bezleri ve görevleri

İç salgı bezlerinin görevleri nedir? Hangi bezler iç salgı bezidir? Hormon nedir? Hipofiz bezinin, tiroit bezinin, pankreasın,böbreküstü bezlerin görevi nedir? 

İç Salgı Bezleri
İç salgı bezleri, vücudumuzdaki sistemlerin çalışmasını denetlenmesini ve düzenlenmesinde sinir sistemine yardımcı olur. İç salgı bezleri bu görevlerini yavaş ve uzun süreli olarak gerçekleştirir. İç salgı bezlerinin ürettiği özel yapılı salgılara hormon denir. Hormonlar organların çalışmasını düzenler



Hormonların Özellikleri

  • Hücrelerdeki golgi organelinde sentezlenir.

Gözün yapısı ve özellikleri

Gözün Yapısı ve özellikleri Duyu organlarının görevleri beyinde duyu merkezleri nerede bulunuyor? Naıl görürüz? Göz kusurları ve tedavi yolları, miyopluk nedir? Hipermetrop nedir? 

DUYU ORGANLARI ve GÖREVLERİ (Gözün yapısı ve özellikleri)
      Çevremizdeki değişim ve gelişmeleri algılayarak sinir sisteminin bilgilenmesini sağlayan organlara duyu organları denir. Duyu organları çevremizdeki, ışık, koku, tat, basınç, sıcaklık ve seslerin algılanmasında görev yapar.
     Çevremizi algılamamızı sağlayan, göz, kulak, deri, dil ve burun duyu organlarımızdır. Duyu organlarının yapısında bulunan ve çevreden vücuda gelen uyarıları algılayan özel hücrelere duyu almacı denir. Duyu almaçları uyarıları algılayarak, sinirlerde uyartı mesajı oluşmasını sağlar. Uyartılar, beynin duyu merkezlerinde değerlendirilir, gerekli tepkilerin oluşturulur.
GÖZ
Göz, çevremizden aldığı ışık sayesinde görmemizi sağlayan duyu organımızdır. Gözümüzü koruyan yapılar;
  1. Kaşlar

Kulağın yapısı ve özellikleri

Kulağın yapısı ve özellikleri nedir? Kulak sağlığı, nasıl işitiriz? 

KULAĞIN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Çevreden vücudumuza gelen ses titreşimlerini algılayan ve dengemizi sağlayan duyu organımızdır. Dıştan içe doğru üç kısımdan oluşur.
Dış Kulak: Kulağın gözle görülebilen kısımlarından oluşur. Yapısında kulak kepçesi ve kulak yolu bulunur.
Kulak Kepçesi: kıkırdak yapıya sahip olup sesi toplar.
Kulak Yolu: sesi kulak zarına iletir ve havadaki yabancı maddelerin tutulmasını sağlar.
Kulak Zarı: Esnek ve ince bir zardır. Sesi toplayarak orta kulağa( çekiç kemiğine) aktarır.
Orta Kulak: Yapısında çekiç, örs ve üzengi kemikleri, östaki borusu ve oval pencere bulunur.

Burunun yapısı ve özellikleri

Burunun yapısı ve özellikleri
BURUN
Burun solunum sistemi organıdır. Solunan havanın ısıtılması, temizlenmesi, nemlendirilmesi ve kokusunun algılanmasını sağlar. Solunan hava içerisinde bulunan koku zerrecikleri, burundaki almaçlar tarafından algılanır. Burnun dış kısmı kıkırdak bir kanal şeklindedir. Kıkırdak kısım dış etkilerle burnun zarar görmesi önler. Burnun iç kısmında burun boşluğu (sinüs) bulunur. Burun boşluğu, mukus salgısı üreten mukoza tabakası ile kaplıdır. Mukoza burnun iç kısmının nemli kalmasını sağlar.

Burun boşluğunun üst kısmında bulunan duyu almaçlarının yoğunlaştığı kısma sarı bölge denir. Koku tanecikleri solunan hava ile burun içine girer. Buruna giren koku maddesi mukus sıvısı

Duyu organlarının sağlığı, organ bağışı, zararlı alışkanlıklar

Duyu organlarının sağlığını korumak için ne yapılmalıdır? Organ bağışının önemi nedir? Hangi organlar bağışlanabilir? 

Duyu Organlarının Sağlığı
Duyu organlarının sağlığını korumak için aşağıdaki önerilere dikkat edilmelidir.

Göz Sağlını Korumak İçin;

1- Yüzümüzü düzenli olarak yıkamalıyız.

2- Gözlerimizi temiz tutmalıyız.

3- Televizyonu yakından izlememeliyiz.

4- Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız.

5- Kitap okurken kitapla göz uzaklığımızın 35 cm olmasına dikkat etmeliyiz.

6- Göz sağlımız için A vitaminli yiyecekler yemeliyiz.



Kulağımızın Sağlığını Korumak İçin;

1- Kulaklarımız aşırı sıcak ve soğuktan korumalıyız.

2- Kulaklarımızı temiz tutmalıyız.

3- Kulaklarımızı yüksek sesten korumalıyız.

4- Kulaklarımıza sivri uçlu cisimlerle karıştırmamalıyız.



Burun Sağlımızı Korumak İçin;

1- Burnumuzu karıştırmamalıyız.

2- Burnumuzun kıllarını koparmamalıyız.

3- Sigara içmemeliyiz.

4- Keskin kokulu maddeleri koklamamalıyız.


Boşaltım sistemi ve sağlığı

Boşaltım sistemi, üretra, üreter, nefron ve yapısı, Boşaltım sisteminin sağlığı nasıl korunmalıdır? 

BOŞALTIM SİSTEMİ
Böbrekler: karın boşluğunun arkasında ve omurganın iki yanında bir çift böbrek vardır. Böbrekler fasulyeye benzerdir. Böbreklerin yapısında kanı süzen nefronlar bulunur. Her bir böbrekte yaklaşık bir milyon nefron vardır.




Üreter ( idrar Borusu):Böbrekle idrar kesesi arasında bulunur. İnce uzun bir kanal şeklindedir. Böbreklerde oluşan idrarı idrar kesesine taşır. Üreter düz kaslardan oluşmuştur.



İdrar Kesesi: İdrarın depolandığı kesedir. Yaşın artması ile birlikte idrar kesesinin büyüklüğü de artar. İdrar kesesindeki idrar belli bir seviyeye ulaşınca idrarı dışarı atma isteği oluşur ve idrar dışarı atılır.(işeme). İdrar kesesi düz kaslardan oluşmuştur.

Sindirim sistemi ve sağlığı

Sindirim sistemi sindirim sistemi hastalıkları fiziksel mekanik kimyasal sindirim emilim sindirime yardımcı organlar 

SİNDİRİM SİSTEMİ
Büyük moleküllü besinlerin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesine sindirim denir. Bu işi gerçekleştiren sisteme sindirim sistemi denir



Besin içerikleri asıl kullanıldıkları yer olan hücrelere ulaşması kan yoluyla olur. Bağırsaklardan emilimin gerçekleşmesi için büyük moleküllü besin içeriklerinin küçük bileşenlerine parçalanması gerekir. Bu parçalanmalar fiziksel ve kimyasal sindirim ile gerçekleşir.




Fiziksel (mekanik ) sindirim: Besinlerin ağızda dişler , mide ve bağırsaklarda kaslar yardımıyla parçalanmasına mekanik sindirim denir. Mekanik sindirim besinlerin iyice parçalanmasını sağlar.

Kimyasal sindirim: Büyük moleküllü besinlerin enzimler yardımıyla parçalanmasına kimyasal sindirim denir.


 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı