Kuvvet ve Hareket ünitesinin özeti

6 Kasım 2012 Salı

- Sürat birimleri yol ve zaman birimlerine bağlı olarak m/s, km/h gibi birimlerle ifade edilebilir.

- Bir cismin aldığı yol ile bu yolun alınması için geçen süre arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik, bize hareketlinin aldığı yol ile bu yolun alınması için geçen süre arasındaki ilişkiyi gösterir.
- Hareket hâlinde olan tüm varlıklar, hareket etmeleri için gerekli olacak kadar bir hareket enerjisine sahiptir.
- Dinamometre ile ölçülen kuvvetin Uluslararası Birim Sistemi’ndeki birimi Newton olup N sembolü ile gösterilir.
- Dinamometre ile ölçüm yapılırken kuvvetin şiddetine uygun olan dinamometre seçimine özen gösterilmediğinde ölçüm sonuçları hatalı olabildiği gibi araçta da çeşitli arızalara neden olunabilir.

Yer çekimi kuvveti ne demektir?

Yer küre üzerinde bulunan bütün cisimleri kendisine doğru çekmektedir. Dünya’nın cisimlere uyguladığı bu kuvvete yer çekimi kuvveti denir. Yer çekimi kuvvetinin yönü daima yer merkezine doğrudur. Bu kuvvetin varlığı fikrini ilk kez yaptığı gözlem ve araştırmalarla ortaya koyarak belli kurallara bağlayan 1642 yılında İngiltere’de doğan Isaac Newton olmuştur. Newton; tabiatta gözlenen doğal hareketlerin de yer yüzünde insanlar tarafından meydana getirilen benzer olaylar gibi belli kurallara uyması gerektiğine inanarak bunu doğrulamak için çaba harcıyordu. Bir gün Ay’ın hareketlerini incelemek üzere çiftliğinin bahçesinde bir elma ağacının altında uzanan Newton daldan düşen bir elmayla farklı bir bakış açısına sahip olur. Bu olay onun yer çekimi kuvvetini daha net görmesini sağlar.

Dengelenmiş kuvvet ne demektir? Dengelenmemiş kuvvet ne demektir?

Durmakta olan cisimlerin üzerlerine uygulanan kuvvetlerin bileşkesi sıfır oldukça durumlarını korur yani hareket etmezler. Ancak bileşke kuvvet değeri sıfırdan farklı bir değer aldığında cisim hareket eder. Hareketli cisimlerde ise cismin üzerine uygulanan kuvvetin bileşke değeri sıfır olduğu sürece cismin hareketinde bir değişim olmaz. Bileşke kuvvet değeri sıfırdan farklı ise cisim üzerinde bir etki oluşturur. Durmakta olan cisimler konumlarını korumaya devam ederken hareketli cisimleri üzerlerine etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır olduğunda sahip oldukları hızlarını ve yönlerini değiştirmeden hareketlerine devam ederler. Bir cisim üzerine bileşkesi sıfır olacak şekilde uygulanan bu kuvvetlere dengelenmiş

Net (Bileşke) Kuvvet nedir?

Aynı cisim veya noktaya etki eden birden fazla kuvvetin gösterdiği etkiyi tek başına gösterebilen kuvvete bileşke(net) kuvvet denir.
© Bir cisim üzerine aynı doğrultu ve yönde birden fazla kuvvet etki etmekte ise net ( bileşke ) kuvvetin değeri; etki eden bütün kuvvetlerin aritmetik toplamasına eşit, yönü ise etkiyen kuvvetlerinki ile aynı olur.
© Diğer taraftan bir cisim üzerine aynı doğrultu ve zıt yönlü iki kuvvet etki ediyorsa bu durumda net kuvvet, değeri büyük olan kuvvet ile küçük olan kuvvetin farkına eşit değerde ve büyük olan kuvvet ile aynı yöndedir.

Kuvvetin doğrultusu, kuvvetin yönü ne demektir?

Kuvvet olarak gösterdiğimiz oku üzerinde taşıyan doğruya o kuvvetin etki çizgisi ya da doğrultusu denir. Aşağıdaki şekilde AB noktaları arasında yönlendirilmiş doğru parçası ile gösterilen F kuvvetinin doğrultusu d doğrusu olup bir kuvvetin doğrultusunu belirlerken değişik adlandırmalar kullanılmaktadır. Doğrultu adlandırmalarında yönlerden yararlanılabildiği gibi ( doğu-batı doğrultusu, kuzey-güney doğrultusu vb.) sabit iki nokta adı verilerek de doğrultuların adlandırması yapılabilmektedir (pencere-kapı doğrultusu, Ankara-Adana doğrultusu vb.).

Kuvvetin birimi nedir?

Uluslararası birim sistemine göre kuvvet birimi newton dur. Bu birim adlandırması yer çekimi kuvvetinin varlığını ilk açıklayan kişi olan Isaac Newton (Ayzek Nevton)’un isminden gelmektedir. Yaklaşık olarak 1000 g’lık bir kütleye etki eden yer çekimi kuvvetine eş değer olan bu birim N sembolü ile gösterilir.6.sınıf fen konu anlatımı

Dinamometre nedir? Dinamometre nasıl yapılır?


Kuvvet değerini ölçmekte kullandığımız dinamometre adı verilen araçlar, yapılacak ölçümün niteliğine göre ölçeklendirilmiş silindirik bir muhafaza içinde bulunan sarmal bir yaydan oluşur. Silindir içinde bulunan yay, uygulanan kuvvet ile esnerken yaya bağlı olan ibre gösterge kadranı üzerinde hareket ederek uygulanan kuvvetin büyüklüğünü gösterir. Kuvvet büyüklüğü ile dinamometre yayının uzama miktarı arasında doğru orantılı bir ilişki vardır.

Sürat nasıl hesaplanır? Süratin birimi nedir? Süratin formülü

Sürat; 
 
Bir diğer ifadeyle sürat; bir cismin hareketi boyunca aldığı yol değerinin bu yolun alınması için geçen süreye oranı olup aynı sürede en fazla yol alan hareketlinin sürati de aynı oranda büyüktür. Herhangi bir cismin hareketi sırasında aldığı yolu metre(m), bu yolu alması için gereken süre ise saniye(s) cinsinden ifade edildiğinde hareketlinin süratinin birimi m/s olacaktır.Uluslararası Ölçüler ve Ayarlar Bürosu’nca sürat birimi olarak tanımlanan bu birim dışında; büyük uzunluklarda zaman saat(h), uzunluk kilometre(km) cinsinden verildiğinde sürat birimi km/h olarak ifade edilir.

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı