6.SINIF

14 Kasım 2012 Çarşamba

 6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KONU ANLATIMI VE KONU ÖZETLERİ

6.sınıf dersleri,fen ve teknoleji dersleri,6.sınıf konu anlatımları,

8.ÜNİTE:Yer Kabuğu Nelerden Oluşur?

6.sınıf 8.ÜNİTE:Yer Kabuğu Nelerden Oluşur? konu anlatımı ve konu özetleri

Oluşum şartlarına ve kökenlerine göre kayaçlar

Oluşum şartlarına ve kökenlerine göre kayaçlar kaça ayrılır? Kaç çeşit kayaç vardır? Kayaç çeşitleri nelerdir? 

1. Magmatik kayaçlar,

2. Tortul kayaçlar,
3. Başkalaşımkayaçları olmak üzere üç gruba ayrılır.

 

Magmatik kayaçların özellikleri

Magmatik kayaçların özellikleri, Magmatik kayaçlara örnek 

Yerin derinliklerinde akkor (erimiş) hâldeki magmanın yerin içine ya da yüzeye yakın veya yüzeyde soğuyarak katılaşması ile oluşan kayaçlara magmatik kayaçlar adı verilir. Volkanik püskürmelerle oluştuğu için diğer bir adı da püskürük kayaçlardır.
Örnek:Granitler, bazaltlar, sünger taşları magmatik kayaçlara örnektir.

Tortul kayaçların özellikleri

Tortul kayaçların özellikleri, Tortul kayaçlara örnek 

Yeryüzü üzerindeki magmatik kayaçlar uzun yıllar süren zaman içinde sıcaklık, yağış , rüzgâr vb. dış etkilerle ufalanır. Ufalanan bu mineral ve taş parçacıklarına tortu denir. Meydana gelen tortular rüzgâr ve suların yardımıyla başkalaşıma uğrayarak tortul kayaç oluşturacakları kendileri için uygun ortamlara taşınır. Her taşınan tortunun üzerine aynı yollarla başka tortular da gelir ve bu tortular zamanla çökerek tortullaşır. Her gelen tortu diğer tortulara baskı yapar , tortu tabakaları kalınlaşır ve katılaşır. Buna göre tortul kayaçlar dört değişik şekilde oluşabilirler; erozyon, taşınma, birikme,

sıkışma. 
Örnek:Kalkerler, travertenler, alçı taşları, kireç taşı, çakıl taşı, kum vb. bu kayaçlara
örnektir.

 

Başkalaşım Kayaçlarının özellikleri

Başkalaşım kayaçlarının özellikleri, Başkalaşım kayaçlarına örnelk 

Sıcaklık, basınç ve suların etkisi altında kalan magmatik ve tortul kayaçlar zamanla değişikliğe uğrayarak başkalaşım kayaçlarını oluştururlar. Bu kayaçlar kimi yönden oluşturdukları kayaçlara benzeseler de farklı özellikler gösterirler. Isı ve basınç etkisiyle kristal bir yapıya dönüşürler.
Örnek: mikeşistler, kuvartslar

Kayaç Döngüsü

Kayaç Döngüsü nedir? Kayaç döngüsünün sebepleri, kayaç döngüsü nasıl olur? 

Kayaçların geçmişten bugüne doğal yollarla devam eden bu dönüşümüne kayaç döngüsü denir. Bu döngüyü devam ettiren etken doğal olaylardır. 

Maden

Maden ne demektir? 

Ekonomik değeri olan kayaçlara maden denir. Ülkemiz madenler bakımından zengin bir ülkedir. Madenlerimizin tamamı henüz belirlenememiştir. Yeni maden yataklarının bulunması bunun en iyi kanıtıdır.

Bazı madenler ve bu madenlerin kullanım alanları

Bazı madenler ve madenlerin kullanım alanları 

  Talk
Mika
Demir
Civa
Bakır
Kurşun

Fosil

Fosil ne demektir? Fosil nerelerde bulunur? Fosil nasıl oluşur? Paleontolog ne demektir? Paleontoloji nedir? 

1. Canlıların günümüze kadar ulaşan kalıntı ya da izlerine fosil denir.

2 . Uzun süreç içinde taşlaşarak günümüze kadar ulaşmış, kemik, kabuk gibi canlı kalıntılarına
yada izlerine fosil denir.

Toprak çeşitleri

Toprak çeşitleri, kaç çeşit toprak vardır? 

 1. Humuslu toprak
2. Killi toprak
3. Kumlu toprak
4. Kireçli toprak

Erozyon

Erozyon nedir? Erozyon nasıl önlenir? Erozyonun sebepleri nelerdir? TEMA vakfı 

Günümüzden on binlerce yıl öncesinde oluşan toprak; bu oluşumunu günümüzde de hâlâ devam ettirmektedir. Çeşitli etkilerle yeryüzünde bulunan kayaçların ve organik maddelerin bozulup parçalanması sonucu oluşan ve yer kabuğunu ince bir tabaka hâlinde kaplayan toprağın akarsu, çığ, rüzgâr vb. gibi çeşitli dış etkenlerle yer değiştirmesine erozyon denir. Bu olay sonucunda toprağın verimli katmanı ortadan kalkar. Günümüzde Dünya’nın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de verimli toprakların yoksullaşması ve kullanılmaz hâle gelmesi ilerde insanlık için dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Yapılan çalışmalar sonunda her yıl ülkemizde Kıbrıs adasının yüzeyinin 25 katı kadar verimli toprağımızın kaybolduğunu göstermektedir. Erozyon olayı; ormanların tahribi, toprağın yanlış kullanımı ve meraların yok edilmesi ile günden güne artmaktadır. Erozyon olayının toprağın verimini düşürdüğü, çölleşmeye sebep olduğu, suların kirli kalmasına sebep olduğu ve ürün kalitesini düşürdüğü de dikkate alındığında tehlikenin ciddiyeti daha da ürkütücü bir hâl almaktadır. Doğal erozyonla birlikte ormanların ve yeşil alanların ölçüsüz ve kontrolsüz kullanılması sonucu oluşan toprak kaybı; toprağın niteliğinin bozulmasına dolayısıyla da canlıların yaşam ortamlarının bozulmasına neden olacaktır.

Yer Altı ve Yer Üstü Suları

Yer Altı ve Yer Üstü Suları nelerdir? Yer Altı ve Yer Üstü Sularının özellikleri, artezyen nedir? Maden suyu nedir? İçme, içmece nedir? 

 Okyanus, deniz, göl ve akarsular yerin yüzeyindedir ve yer üstü suları olarak dlandırılırlar. Sıcak ve soğuk su kaynakları ise yer altı sularını oluştururlar. Her iki suyun da temel kaynağı yağmurlar ve kar sularıdır. % 75’i sularla kaplı olan Dünya’daki suyun büyük bir çoğunluğu tuzlu su olduğundan içilebilir değildir. Çok az miktarı içilebilir niteliğe sahip olan tatlı sudur. Tatlı su miktarının büyük bir çoğunluğu buzullardadır. Buzullardan sonra sırayı yer altı suları alır. Yüzeyde kalan (yer üstü suları) bölüm ise su miktarının oldukça az bir bölümünü oluşturur.

Yüzey suyu diye adlandırdığımız bölümde de öncelikle göller, bataklıklar ve geriye kalan küçük bir kısmını da nehirler oluşturur.
Sızma sonucu yer altında biriken bu suların yer yüzüne kendiliğinden çıktığı yerlere kaynak denir. Kaynak sularının bir kısmı soğuk, bir kısmı da sıcak ya da ılıktır.
Buna göre kaynak suları;

Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

Doğal anıt ne demektir? Yer Kabuğunun Doğal Anıtları 

Yer yüzünün şekillenmesinde rüzgârların, akarsuların, yağışların vb. etmenlerin rol oynadığını biliyoruz. Yer kabuğunun oluşum sürecinde meydana gelen yeryüzü şekillerine doğal anıtlar denir. Buna göre travertenler, şelaleler, göller birer doğal anıttır.

8.ünite Yer kabuğu nelerden oluşur ünite özeti

6.sınıf 8.ünite Yer kabuğu nelerden oluşur ünite özeti 

ÖZET

- Üzerinde yaşadığımız yer kabuğu mineral ve taş parçalarından oluşan kayaç adı verilen yapılardan oluşur. Kayaçlar oluşum şekillerine göre üçe ayrılırlar:
a. Magmatik kayaçlar; yerin derinliklerinde akkor (erimiş) hâldeki magmanın yerin içine ya da yüzeye yakın veya yüzeyde soğuyarak katılaşması ile oluşan kayaçlara magmatik kayaçlar adı verilir. Volkanik püskürmelerle oluştuğu için diğer bir adı da püskürük kayaçlardır. Granitler, bazaltlar, sünger taşları magmatik kayaçlara örnektir.
b. Tortul kayaçlar; yeryüzü üzerindeki magmatik kayaçlar uzun yıllar süren zaman içinde sıcaklık , yağış , rüzgâr vb. dış etkilerle ufalanır. Ufalanan bu mineral ve taş parçacıklarına tortu denir. Meydana gelen tortular rüzgâr ve suların yardımıyla başkalaşıma uğrayarak tortul kayaç oluşturacakları kendileri için uygun ortamlara taşınır. Her taşınan tortunun üzerine aynı yollarla başka tortular da gelir ve bu tortular zamanla çökerek tortullaşır. Her gelen tortu diğer tortulara baskı yapar, tortu tabakaları kalınlaşır ve katılaşır. Buna göre tortul kayaçlar dört değişik
şekilde oluşabilirler; erozyon , taşınma , birikme , sıkışma. Kalkerler, travertenler, alçı taşları , kireç taşı , çakıl taşı , kum vb. bu kayaçlara örnektir.

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı