Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

14 Kasım 2012 Çarşamba

Doğal anıt ne demektir? Yer Kabuğunun Doğal Anıtları 

Yer yüzünün şekillenmesinde rüzgârların, akarsuların, yağışların vb. etmenlerin rol oynadığını biliyoruz. Yer kabuğunun oluşum sürecinde meydana gelen yeryüzü şekillerine doğal anıtlar denir. Buna göre travertenler, şelaleler, göller birer doğal anıttır.



Bunlar yüzeyde olan değişikliklerdir.Yer altında bulunan ve en az bir kişinin sığabileceği genişlikte olan boşluklara mağara denir. Bu mağaralar bir kişinin ancak sığabildiği yerler olabileceği gibi kilometrelerce uzunluk ve genişlikte de olabilirler. Bazı mağaralarda tavandaki çatlak veya tabakaların arasındaki suyun sızmasıyla sarkıt (tavanda ise) ve dikitler (tabanda ise) oluşmuştur. 
Ülkemizin 2/5’i mağara turizminin gelişimine uygun kayalardan meydana gelmiştir. Bu mağaraların büyük bir bölümü Batı ve Orta Toros dağlarında yer alırlar. Doğal anıtlar hem tarih boyunca insanlığın geçirdiği serüvenlerin şahitleridir hem de bulundukları ülkelerin başlıca zenginlik kaynaklarıdır.Doğal anıtların bir çoğu millî parklar bünyesine alınmıştır. Doğal güzelliklerimize sahip çıkmalıyız. Birey olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı