5.ÜNİTE: Atatürkçülük

14 Aralık 2012 Cuma

8.Sınıf 5.ÜNİTE: Atatürkçülük konu anlatımı ve konu özetleri 

 

Atatürkçülük

Atatürkçülük ne demektir? Atatürkçülüğün amaç ve ilkeleri nelerdir?

Atatürkçülük; temel ilkelerini Atatürk’ün belirlediği, Türk ulusunun, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde ileri bir toplum olarak çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmasını hedeşeyen, devlet yönetiminde millet egemenliğini ilke olarak benimseyen, Türk ulusunun tüm insanlık içinde bağımsız, eşit ve onurlu bir biçimde yer almasını amaçlayan bir düşünce sistemidir. Bu sistem, Türk toplumunun gereksinim ve isteklerinden doğmuş; devlet yaşamına, düşünce

Atatürkçü düşüncede milli güç unsurları

Atatürkçü düşüncede milli güç unsurları nelerdir?

a. Siyasi Güç
Siyaset; devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış olarak tanımlanabilir. Öte yandan belirli bir amaca ulaşmak için izlenen yola aynı tanımlama getirilebilir. Siyasi gücün dayandığı ilkeler: millî egemenlik ve bu millî egemenliğin demokrasinin gelişmesi için kullanılmasıdır. Siyasi güç demokrasi ile birleştiği zaman daha anlamlı olmaktadır.
Siyasi güç, Atatürkçü düşünce sisteminin en önemli unsurudur. Siyasi gücün varlığı

Atatürk İlkeleri

Atatürk İlke ve inkılaplarının ayrıntılı açıklaması, cumhuriyetçilik ne demektir? Milliyetçilik ne demektir? Halkçılık ne demektir? Devletçilik ne demektir? Laiklik ne demektir? İnkılapçılık ne demektir?

A. Cumhuriyetçilik İlkesi:
Cumhuriyet, ulus egemenliğini esas alan, kişi ya da grup egemenliğine izin vermeyen yönetim şeklidir. Bu yönetim şeklinde halk yöneticilerini belli süreler için kendisi seçer. Egemenliğini de bu seçtiği temsilciler aracılığı ile kullanır. Seçilen yöneticiler belli bir gurubun ya da belli bir

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri nelerdir?

Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında ve başarıya ulaşmasında Atatürkçü düşüncenin büyük rolü olmuştur. Savaştan sonra ise ülkenin kalkınması ve milletin çağdaşlaşması Atatürkçü düşünce ve Atatürk ilkeleri sayesinde gerçekleşmiştir. Atatürk, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda hedeşediği tüm inkılapları bu ilkeler ışığında gerçekleştirmiştir. Atatürk ilkelerinin amacı, Türk milletinin millî birlik ve beraberlik içinde onurlu ve mutlu bir hayat sürmesini sağlamak, bunun için de bağımsız ve güçlü bir Türkiye yaratmaktır.

Ünite özeti

Atatürkçülük ünitesinin özeti

                 Atatürkçülük Türk milletinin bugün ve gelecekte huzur ve refahını amaçlamaktadır. Devlet yönetiminde aklın ve bilimin esas alınması, ulusal egemenliğin hâkim kılınması, bu düşünce sayesinde gerçekleşmiştir. Atatürk’ün düşünce sistemini oluşturmasında Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel durum etkili olmuştur.

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı