Ünite özeti

14 Aralık 2012 Cuma

Atatürkçülük ünitesinin özeti

                 Atatürkçülük Türk milletinin bugün ve gelecekte huzur ve refahını amaçlamaktadır. Devlet yönetiminde aklın ve bilimin esas alınması, ulusal egemenliğin hâkim kılınması, bu düşünce sayesinde gerçekleşmiştir. Atatürk’ün düşünce sistemini oluşturmasında Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel durum etkili olmuştur.
Cumhuriyet yönetimi ile yurttaşlık haklarına kavuşulmuştur. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti cumhuriyetçilik ilkesi ile gerçekleştirilmiştir. Milliyetçilik ilkesi ile “Ben Türküm” diyen herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kabul edilmiştir. Her türlü ayrımcılık reddedilmiştir. Bu ilke ile millî birlik ve beraberlik sağlanmıştır. Halkçılık ilkesi ile sınıf ayrımı reddedilmiş, herkes yasalar önünde eşit duruma getirilmiştir. Halkın ekonomik ihtiyaçları karşılanmış, sosyal devletin gerekleri yerine getirilmiştir. Laiklik ilkesi ile vatandaşların düşünce ve inanç özgürlükleri sağlanmış, devlet yönetiminde akıl ve bilim esas alınmıştır. İnkılapçılık ile Atatürkçülüğe dinamizm kazandırılmış, Türk milletinin daima gelişmesi öngörülmüştür.

Atatürk ilkeleri Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuş, Türk milletinin huzur ve refahını amaçlamıştır. Atatürk ilkelerinin temelinde Türk tarihi, Türk kültürü, millî birlik ve beraberlik ve Türk dili yer almaktadır. Modern Türkiye, Atatürk ilke ve inkılapları sayesinde oluşmuş ve geliştirilmiştir. Türk inkılabı ve Atatürkçülük mazlum milletlere örnek olmuştur. Onlar da bağımsızlık mücadelesine başlamış ve başarılı olmuşlardır. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını koruyabilmesi için Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak ve devamını sağlamak her Türk vatandaşının asli görevleri arasında yer almaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı