Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri

14 Aralık 2012 Cuma

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri nelerdir?

Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında ve başarıya ulaşmasında Atatürkçü düşüncenin büyük rolü olmuştur. Savaştan sonra ise ülkenin kalkınması ve milletin çağdaşlaşması Atatürkçü düşünce ve Atatürk ilkeleri sayesinde gerçekleşmiştir. Atatürk, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda hedeşediği tüm inkılapları bu ilkeler ışığında gerçekleştirmiştir. Atatürk ilkelerinin amacı, Türk milletinin millî birlik ve beraberlik içinde onurlu ve mutlu bir hayat sürmesini sağlamak, bunun için de bağımsız ve güçlü bir Türkiye yaratmaktır.
Atatürk ilkeleri Türk milleti için daima iyi ve güzel olanı amaçlamıştır. Bu amaçların en başta gelenleri ise aklın ve bilimin öncülüğünde çağdaşlaşma ve millî kültürü geliştirmektir. Atatürk ilkeleri dogmalardan uzak olup akıl ve bilimi esas almıştır. Atatürk ilkeleri, ülke gerçeklerinden, Türk milletinin gereksinim ve isteklerinden, Türk tarihinden kaynaklanmaktadır. İlkelerin oluşumunda ve ortaya çıkışında taklit ve zorlama yoktur. Bu bakımdan, bireysel ya da yabancı bir düşünce değil, milletimizin ortak arzu ve eğilimlerinin simgesi olan bir düşüncedir. Yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim olduğunu kabul eden Atatürkçülük, akılcılığa ve bilime verdiği değer nedeniyledir ki çağdaşlaşma yolunda bugün olduğu gibi gelecekte de geçerliliğini koruyacaktır. Atatürkçü düşünce içinde birbirine bağlı bir bütünü oluşturan Atatürk ilkeleri, akla
ve bilime dayanmaktadır. Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devletçilik, inkılapçılık, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler, gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir. Hepsinin amacı, Türk milletini en kısa zamanda çağdaş uygarlık düzeyine eriştirmeye yöneliktir.
Atatürk ilkeleri, tümüyle akılcı ve gerçekçi bir temele oturmuşlardır; çünkü Türk milletinin özellikleri, bugünkü ve yarınki gereksinimleri göz önüne alınarak çağdaş yaşamın gereklerini uygun olarak belirlenmişlerdir. Uygulamaya da yansıyarak Atatürk inkılaplarında somutlaşmışlardır. Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı birtakım esaslar vardır. 
Bu esaslar şunlardır:
- Millî tarih bilinci
- Vatan ve millet sevgisi
- Bağımsızlık ve özgürlük
- Egemenliğin millete ait olması
- Millî kültürün geliştirilmesi
- Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarılması
- Türk milletine inanmak ve güvenmek
- Millî birlik ve beraberlik ve ülke bütünlüğü

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı