6.SINIF

30 Kasım 2012 Cuma

6.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ KONU ANLATIMI VE KONU ÖZETLERİ 

1.ÜNİTE: Sosyal Bilgiler Öğreniyorum

1.ÜNİTE: Sosyal Bilgiler Öğreniyorum konu anlatımı ve konu özetleri 

Olgu ve görüş

Olgu ve görüş arasındaki fark nedir?

Olgu, herkes tarafından kabul edilen, doğruluğu kanıtlanabilir ifadelerdir.
Görüş ise kişilerin düşüncelerini ifade eder ve kişiden kişiye değişebilir.
ÖRNEK:
MARMARA DEPREMİ

Araştırma yaparken izlenecek yollar

Araştırma yaparken izlenecek yollar nelerdir?

1. Araştırma konusunun belirlenmesi
Öncelikle araştırma yapacağımız konuyu belirlememiz gerekiyor. Her konuda araştırma yapabiliriz. Örneğin; çevremizdeki çöp sorununu nasıl çözebiliriz? Madenlerimizi nasıl değerlendirebiliriz? Türk dilini korumak ve geliştirmek için neler yapabiliriz? Tüketici hakları konusunda neler biliyoruz? vb. konular araştırma konusu olabilir.
2. Araştırma konusunu seçme nedeni
Araştırma yapacağımız konuyu seçme nedenimizi açıklamamız gerekir. Bir ödev çalışması, bir konu hakkında bilgi edinme, merak edilen konu ile ilgili araştırma vb. nedenler konu

Hak ve sorumluluklarımız

Hak ve sorumluluklarımız nelerdir?

Toplum hâlinde yaşayan insanların ortak yaşamlarını düzenleyen birtakım kurallar vardır. Bu kurallar, anaysa ve kanunlar ile düzenlenmiştir ve herkesin kurallara uyması gerekir. Çünkü kurallara uyulmadığı takdirde toplum yaşamında kargaşa doğar, rahat ve mutlu bir yaşam sürdürülemez. Toplum olarak bir arada yaşamanın koşulu, kurallara uygun davranmaktır. Kurallar, insanların hangi hak ve özgürlüklere sahip olduğunu sorumluluklarının neler olduğunu belirler. Hak ve özgürlüklere sahip olmak demek, istediğimizi yapma ve gerçekleştirme anlamı taşımaz. Herkes eşit haklara sahiptir ve herkes birbirinin hak ve özgürlüklerine saygı göstermelidir.
Kanunların bizlere tanıdığı hakları, yine kanunlar çerçevesinde kullanmamız gerekir.

Dilekçe Hakkı

Dilekçe Hakkı nedir?

Toplumda karşılaşılan sorunlar karşısında kanunların sizlere yüklediği sorumlulukları bilmeniz, kanunların tanıdığı hakları doğru ve yerinde kullanmanız gerekir. Bu haklardan en çok kullanacağımız dilekçe hakkıdır. Dilekçe hakkı, yasalar tarafından tüm vatandaşlara tanınmış haklardan biridir. Anayasanın temel hak ve özgürlükler kısmında dilekçe hakkı ile ilgili madde şöyledir:

Dilekçe Örneği

Dilekçe Örneği, örnek dilekçe

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Ben Güneş Mahallesinde oturan bir öğrenciyim. Yakın çevremizde, ödevlerimi yapacak, boş zamanlarımı değerlendirecek kütüphane bulunmamaktadır. Ayrıca mahallemizde çok sayıda insan boş zamanlarını değerlendirecek bir yer aramaktadır. Mahallemize bir kütüphane yapılması için gereğini arz ederim.
25.01.2009
imza
Ayfle Güneş
Adres:
Güneş Mah. İstiklal Cad. Nu.: 41/14
                                          ANKARA

Çevre Bilinci

Çevre Bilinci nasıl olmalıdır? Çevre Bilinci nedir?

Hepimiz yaşadığımız çevrenin temiz ve doğal olmasını isteriz. Doğal ortamın güzellikleri içinde huzurlu ve mutlu ortamlar oluşturmaya gayret gösteririz. Ancak insanlar, çevreyi kirletmekte, sorumsuz davranışlarıyla doğal ortamı yok etmektedirler, Fabrika bacalarından çıkan dumanlar, arabaların egsoz gazları, kimyasal atıklar vb. çevremizi kirletmekte doğal ortamı yok etmektedir. Doğamızı korumak ve çevreyi güzelleştirmek için hepimize sorumluluk düşmektedir.

Vergi

Vergi ne demektir? Kimler vergi vermelidir?

Devletin vatandaşlara karşı ödevlerini yerine getirmek amacıyla kişilerin gelir ve mallarından aldığı paraya denir. Devlet bu parayı, doğrudan doğruya topladığı gibi bazı maddelerin satış fiyatlarının üstüne de ekleyebilir. Anayasamıza göre herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi vermek kutsal bir görevdir. Tüm vatandaşlar, verginin kutsallığı bilinciyle, görev ve sorumlulukların tam ve doğru olarak yerine getirmelidirler.

Atatürk ve Sosyal Bilgiler

Atatürk ve Sosyal Bilgiler arasındaki bağlantı, Atatürk ve Sosyal Bilgiler arasındaki ilişki, Türk Tarih kurumunun kuruluş amacı, Türk Dil Kurumunun amacı

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduktan sonra ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak amacıyla birtakım yenilik hareketlerine başladı. Fen bilimleri kadar sosyal bilimler alanında da gelişmenin önemli olduğunu belirtti. Sosyal bilimlerin gelişmesi için büyük gayret gösterdi.
Atatürk, Türk ulusunun geçmişini, tarihini tanımasını ve öğrenmesini istiyordu. Bu isteğini 15 Nisan 1931’ de “Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti” adı altında bir kurum kurdurarak göstermiştir.

2.ÜNİTE: Yeryüzünde Yaşam

6. Sınıf 2.ÜNİTE: Yeryüzünde Yaşam konu anlatımı ve konu özeti 

 

 

Paralel, meridyen ve ekvator

Paralel, meridyen ve ekvator ne demektir?

Haritalarda gördüğümüz yatay çizgilere paraleller, dikey çizgilere de meridyenler adı verilir. Dünya’mızı tam ortadan ikiye ayıran paralele ise ekvator denir. Bunlar gerçekte var olmayan ancak var olduğu kabul edilen çizgilerdir.

Dünya'nın şekil özellikleri

Dünya'nın özellikleri, Dünya'nın şekil özellikleri

Ekvatorun kuzeyinde kalan kısmına Kuzey Yarım Küre, güneyindeki kısmına ise Güney Yarım küre adı verilir. Paralellerin en genişleri ekvatordan başlar. Kutuplara gittikçe küçülür. 90 tane Kuzey Yarım Küre’de, 90 tanesi de Güney Yarım Küre’de olmak üzere 180 tane paralel vardır.
Meridyenler, paralelleri dik kesen kutup noktalarında birleşen çizgilerdir. İngiltere’nin Greenwich (Griniç) kasabası yakınlarından geçen meridyen yayı başlangıç meridyeni kabul edilir. Bunun 180 tanesi doğusunda, 180 tanesi batısında olmak üzere 360 tane meridyen yayı bulunur. Kutup noktalarında birleşen meridyenler, meridyen yayları olarak tanımlanır.

Kıtalar ve okyanuslar haritası

Kıtalar ve okyanuslar haritası

Kıtalar ve okyanuslar haritası için

Kıta Haritası, Okyanus haritası

Kıta nedir? Yeryüzündeki kıtalar

Kıta nedir? Yeryüzündeki kıtaların isimleri

Sularla birbirinden ayrılan büyük kara parçalarına kıta denir. 
Yeryüzündeki kıtalar; Avrupa, Asya, Afrika, Okyanusya, Antartika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dır.

Okyanus nedir? Yeryüzündeki okyanuslar

Okyanus nedir? Yeryüzündeki okyanusların isimleri

Kıtalar arasındaki çukurlukları kaplayan büyük su kütlelerine okyanus adı verilir.
Hint Okyanusu, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus olmak üzere 3 okyanus bulunur.

Türkiye fiziki haritası

Türkiye fiziki haritası

Türkiye fiziki haritası için 

Türkiye fiziki harita, türkiye fiziksel harita

Yeryüzünde görülen iklim tipleri

Yeryüzünde görülen iklim tipleri

Yeryüznde görülen iklim tipleri

Yeryüzünde Görülen Başlıca İklim Tipleri
Yukarıdaki haritada yeryüzünde görülen başlıca iklim tipleri görülmektedir. Haritadan anlaşılacağı üzere yeryüzündeki iklim tiplerini genel olarak üç grup altında toplayabiliriz:
1. Soğuk iklimler (kutup [tundra] iklimi, yarıkurak iklim)

Türkiye'de görülen iklim tipleri

Türkiye'de görülen iklim tipleri, Türkiye iklim tipleri

Türkiye İklim Haritası
Yurdumuzda dört iklim tipi görülür:
1- Karadeniz İklimi
2- Akdeniz İklimi
3- Karasal İklim
4- Marmara (Geçiş) İklim
   1. Yurdumuzun kuzey kıyı kesimlerinde görülen Karadeniz iklimi etkisiyle Karadeniz kıyı şeridinde çay, fındık, mısır yetiştirilir. Yurdumuzun en çok yağış alan bölgesidir. Mevsimlere dağılan yağışlar nedeniyle ormanlar bölgede geniş yer kaplamaktadır.

Tarih şeridi / Tarih çağları

Tarih şeridi, Tarih çağları

Tarih şeridi
Miladi takvimde, başlangıç olarak Hz. İsa’nın doğumu (milat) alınır. Milat 0(sıfır) sayılır ve bu tarihten önceki dönemler “milattan önce” (MÖ), sonrasına “milattan sonra (MS) denilir.

Anadolu ve Mezopotamya Uygarlığı

Anadolu ve Mezopotamya Uygarlığı

Anadolu Uygarlıkları

Anadolu ve Mezopotamya’da yaşam koşullarına uygun iklime ve verimli topraklara sahip olması, su kaynakları ile maden yataklarının varlığı bu topraklarda birçok medeniyetlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tarih öncesi devirdeki ilk yerleşim yerlerinden bir çoğu günümüzde de önemli yerleşim yerleri olma özelliğini korumaktadır.

Hititler

Hititler nerede ne zaman kurulmuştur?


   Anadolu’da ilk Çağ’da kurulan uygarlık Hitit uygarlığıdır. Hititler MÖ 2000 başlarında Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya gelmişler, Kızılırmak yayı çevresine yerleşmişlerdir. Yerli halk ile kaynaşarak Hitit uygarlığını kurmuşlar ve Hattuşaş (Boğazköy)’ı başkent yapmışlardır. Dünyanın ilk bilinen yazılı antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması Hititlerle Mısırlılar arasında imzalanmıştır (MÖ 1280).
   Hititlerde başta kral bulunurdu. Kraliçe kraldan sonra en yetkili kişiydi. Pankuş adı verilen meclis, suç işleyenleri cezalandıran yüksek mahkemeler bulunurdu. Hititlerde çok tanrılı inanış egemendi. Birçok tanrıları vardı. Heykel ve kabartma sanatı alanında başarı göstermişlerdi.

Frigler

Frigler nerede ne zaman kurulmuştur?

Frigler, Hititlerin yıkılmasından sonra MÖ 800 yıllarında Anadolu’da güçlü bir devlet kurmuşlardır. Krallarına Midas unvanı vermişlerdir. Frigler, tarımın gelişmesine özen gösterdiler, özellikle maden işçiliğinde ileri düzeye ulaştılar. Başkentleri Gordion’da yapılan kazılarda bulunan, tunçtan yapılmış çengelli iğneler bunun en güzel örneğini oluşturur. Gordion, surlarla çevrili ve büyük kapısı olan bir şehirdi. Buradaki evlerin kapıları oymalarla, dış yüzeyi kabartma süslemelerle kaplıydı.
Kibele Friglerde en büyük tanrı olarak kabul edilir ve bereketin simgesidir. Frigler kaya oymacılığında da ileri düzeye ulaşmışlar, kayaları oyarak sütunlar, odalar ve

Lidyalılar

Lidyalılar, lidyalıların kullandığı paralar, lidya parası

Lidya, Batı Anadolu’da Gediz ve Büyük Menderes ırmakları arasında kalan bölgedir. Bu bölgede Lidyalılar MÖ 687 yılında güçlü bir devlet kurmuşlardır. Lidyalılar ticaret yaparak zenginleşmişler, Efes’ten başlayıp Mezopotamya’daki Ninova’ya kadar uzanan Kral Yolu’nun açılmasında etkili olmuşlardır. Lidyalılar, dünyada kurulan ilk serbest pazarın yanı sıra küçük dükkân ve halka açık gazinoların ilk kurucularıdır. Parayı icat edenler de Lidyalılardır. Persler MÖ 676 yılında Lidyalılara son vermişlerdir.
Lidya Parası

İyonyalılar ( İonia )

İyonyalılar ( İonia ), artemis tapınağı, artemis heykeli

İyonyalılar, MÖ 1200 yıllarında Yunanistan’dan Batı Anadolu’ya gelerek Efes, Milet, ve İzmir’de şehir devletleri kurdular. Her biri bağımsız bir devlet olan İyon şehirleri önceleri krallar, sonraları ise asillerin kurduğu hükûmetler tarafından yönetildi. Şehir devletlerini önemi, özgür düşünce ve bilimin ilk kez burada doğmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde birçok bilim adamı ve filozof yetişmiştir. Matematikte Tales ve Pisagor, tarihte Heredot, tıpta Hipokrat, felsefede Diyojen önde gelen bilim adamlarıdır. MÖ 585 tarihinde güneş tutulmasını önceden hesaplayan ilk bilgin Tales’tir. İyonyalılar çeşitli tanrılara taparlardı. Athena ve Artemis en önemlileriydi. Mimaride büyük aşama kaydeden İyonyalılar, tapınak, kütüphane, saray gibi önemli eserler yapmışlardır.
Artemis heykeli 
Artemis Tapınağı kalıntıları

Urartular

Urartular, Van Tuşpa kalesi

Urartular, MÖ 900 yıllarında başkent Tuşpa (Van) olmak üzere Doğu Anadolu’da bir devlet kurdular. Krallıkla yönetilen devlet eyaletlere ayrılmıştı. Urartular, mimari alanda ileri düzeye ulaşmışlardı. Kale, baraj, su kanalı, tapınak ve kaya anıtları inşa etmişlerdir. Kral Menua’nın yaptırdığı 56 km uzunluğundaki su kanalı 2800 yıl önce yapılmış olmasına rağmen günümüzdü hâlâ Van’da hizmet vermektedir. Çok tanrılı dine inanan Urartuların en önemli tanrısı Haldi’dir.
Van Tuşpa kalesi

Mezopotamya

Mezopotamya neresidir?

İlk Çağ’da Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bölgeye Mezopotamya adı verilmişti. İki nehir arası anlamına gelen Mezopotamya, verimli topraklara sahip olduğundan burada birçok medeniyet doğmuştur. Sümerler, Babiller ve Asurlar İlk Çağ’da kurulan medeniyetlerden bazılarıdır.

Sümerler

Sümerler, Ziggurat nedir?

Ziggurat

Sümerler (MÖ 4. bin- MÖ 200): Sümerler Asya kökenli bir kavimdir. Mezopotamya’nın siyasi tarihi Sümerler ile başlamaktadır. Sümerler, Lagaş, Ur, Uruk, Urnamu ve Kiş gibi site adı verilen şehir devletlerini kurmuşlardır. Medeniyet alanında önemli gelişmelere öncü olan Sümerler ilk tekerleği ve tekerlekli arabayı yapmışlardır. Mimari için ihtiyaçları olan kerpiç,

Babiller

Babiller

Babiller (MÖ 2000-MÖ 539): Babiller, Arabistan’dan gelip Mezopotamya’da devlet kurmuşlardır. Başkentleri Babil şehridir. En ünlü kralları Hammurabi’dir. Onun zamanında devlet imparatorluk hâline gelmiştir. Hammurabi ününü hazırladığı kanunlardan almaktadır. Babiller, Sümerlerin bilim mirasını geliştirmişler, Güneş saatini, Ay ve güneş tutulmasının devirli olduğunu bulmuşlardır.

Asurlular

Asurlular, kil tablet örneği

Asurlular (MÖ 2100- 625) : Anadolu’nun güneyi ile Yukarı Dicle ve Fırat nehirlerini çevresinde devlet kuran Asurluların başkenti Ninova’dır. Asurlular zamanla İran, Mısır ve Kıbrıs’ı ele geçirdiler. Kurdukları ticari koloniler aracılığıyla ticareti geliştirdiler. Çivi yazısını Anadolu’ya getirdiler. Ticaret kolonilerini en ünlüsü Kayseri yakınlarındaki Kaniş (Kültepe)’tir. En güçlü dönemlerin Asurbanipal zamanında yaşamışlardır. Mezopotamya’da sosyal yapı bakımından farklılıklar vardı. Krallar ve rahipler en üst sınıfı oluştururdu. Halk ise üç sınıfa ayrılırdı: Soylular, hürler ve köleler. En önemli

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı