Atatürk ve Sosyal Bilgiler

30 Kasım 2012 Cuma

Atatürk ve Sosyal Bilgiler arasındaki bağlantı, Atatürk ve Sosyal Bilgiler arasındaki ilişki, Türk Tarih kurumunun kuruluş amacı, Türk Dil Kurumunun amacı

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduktan sonra ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak amacıyla birtakım yenilik hareketlerine başladı. Fen bilimleri kadar sosyal bilimler alanında da gelişmenin önemli olduğunu belirtti. Sosyal bilimlerin gelişmesi için büyük gayret gösterdi.
Atatürk, Türk ulusunun geçmişini, tarihini tanımasını ve öğrenmesini istiyordu. Bu isteğini 15 Nisan 1931’ de “Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti” adı altında bir kurum kurdurarak göstermiştir. Bu kurumun adı 3 Ekim 1935’te “Türk Tarih Kurumu” olmuştur. Türk Tarih Kurumu, Atatürk’ün emirleriyle kurulan kurumların başında gelmektedir.
Atatürk, Türklerin en eski çağlardan beri tarihte yer aldığını ve medeniyetlere büyük hizmetlerde bulunduğunu belirterek bu konuların araştırılması için Türk Tarih Kurumunun kurulmasını istemiştir. Atatürk kurumun çalışmalarını yakından takip etmiş, birçok defa da çalışma ve
toplantılarına katılmıştır.
“Büyük devletler kuran atalarımız büyük ve kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve dünyaya bildirmek bizler için bir borçtur.”
M. Kemal Atatürk
Türk Tarih Kurumu, Türk ve Türkiye tarihi ve bunlarla ilgili konuları bilimsel olarak araştırmaktadır. Bu yöndeki çalışmalarını kongreler, bildiriler, belgeler ve kitaplar hâlinde yayımlayarak kamuoyuna duyurmaktadır. Bu kurumun bilimsel çalışmalar için kurduğu kütüphane ülkemizin en zengin kütüphanelerinden biridir. Atatürk , Türk Tarih Kurumunun kurulmasından sonra Türk dilinin zenginleştirilip geliştirilmesi için de bir kuruma ihtiyaç olduğunu belirtti. Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adı altında 12 Temmuz 1932’de kurulmuştur. Atatürk Türk dilinin sadeleştirilmesi ve zenginleştirilmesi görevini Türk Dil Kurumuna vermiştir. Kurum, bu amaçla Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu, dergi ve benzeri yayınlarla Türk dili ile ilgili görevlerini yerine getirmektedir.
Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Türk dili, Türk milletinin kalbidir zihnidir.
M. Kemal Atatürk
Sosyal bilimlerin gelişmesi için büyük çaba gösteren Atatürk, Türk Tarih kurumu, Türk Dil Kurumunun yanı sıra 1935’te Ankara Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinin kurulmasına da öncülük etmiştir.               

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı