Araştırma yaparken izlenecek yollar

30 Kasım 2012 Cuma

Araştırma yaparken izlenecek yollar nelerdir?

1. Araştırma konusunun belirlenmesi
Öncelikle araştırma yapacağımız konuyu belirlememiz gerekiyor. Her konuda araştırma yapabiliriz. Örneğin; çevremizdeki çöp sorununu nasıl çözebiliriz? Madenlerimizi nasıl değerlendirebiliriz? Türk dilini korumak ve geliştirmek için neler yapabiliriz? Tüketici hakları konusunda neler biliyoruz? vb. konular araştırma konusu olabilir.
2. Araştırma konusunu seçme nedeni
Araştırma yapacağımız konuyu seçme nedenimizi açıklamamız gerekir. Bir ödev çalışması, bir konu hakkında bilgi edinme, merak edilen konu ile ilgili araştırma vb. nedenler konu seçme nedenlerimizden biri olabilir.
3.Araştırma konusu ile ilgili verilerin toplanması
Seçtiğimiz konuyla ilgili bilgiye ulaşabilmemiz için hangi kaynaklardan araştırma yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Bunun için okul kütüphanesinden, kitaplıklardan, İnternet’ten yararlanabiliriz. Ayrıca aile bireylerimizden de yardımcı olmalarını isteyebiliriz. Yararlandığımız kaynakların kaynakçasını oluşturmalıyız. Kaynakçada sırası ile yazar adı, kitabın adı, basıldığı yer ve yılı, ilgili cilt ve sayfa numarası yazılmalıdır.
4. Toplanan verilerin değerlendirilmesi
Kaynaklardan topladığımız verileri okuyup değerlendirme yapmalıyız. Konumuzun açıklanmasında kullanacağımız bilgileri yazılı hâle getirirken konumuzla ilgisi olmayan bilgileri ayıklamamız gerekir. Kaynaklardan elde ettiğimiz notları, bilgileri konularına göre sınışandırıp sıraya koymalıyız.
5. Metin düzenlenmesi
Kaynaklardan ulaştığımız bilgilerden yararlanarak metnimizi oluşturmalıyız. Metni oluştururken bilgileri aldığımız kaynakları dipnot ile göstermeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı