Türkiye'de görülen iklim tipleri

30 Kasım 2012 Cuma

Türkiye'de görülen iklim tipleri, Türkiye iklim tipleri

Türkiye İklim Haritası
Yurdumuzda dört iklim tipi görülür:
1- Karadeniz İklimi
2- Akdeniz İklimi
3- Karasal İklim
4- Marmara (Geçiş) İklim
   1. Yurdumuzun kuzey kıyı kesimlerinde görülen Karadeniz iklimi etkisiyle Karadeniz kıyı şeridinde çay, fındık, mısır yetiştirilir. Yurdumuzun en çok yağış alan bölgesidir. Mevsimlere dağılan yağışlar nedeniyle ormanlar bölgede geniş yer kaplamaktadır.
   2. Akdeniz iklimi, yurdumuzun güney ve batı kıyılarında etkilidir. Bu iklimin etkili olduğu yerlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Portakal, mandalina, limon, kivi gibi meyveler bu ılıman iklime uyum sağlamış ve bölgede bol olarak yetiştirilmektedir. Akdeniz ikliminin etkili olduğu alanlarda ormanlar geniş yer kaplar. Ormanlık alanların kaybolduğu yerlerde maki denilen bitki örtüsü geniş alan kaplamıştır.    Kıyı bölgelerinden iç kesimlere doğru gidildikçe Sıcaklık ve yağışta değişiklikler görülür. Denizden uzaklaştıkça karasal etkiler öne çıkar. 
   3. Karasal iklimde kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yağışlar özellikle yazın düşer. İç Anadolu’dan doğuya doğru gidildikçe sıcaklıklar düşer. Yurdumuzun güneydoğusunda sıcaklıklar yazın daha yüksektir. İç bölgelerimizin bu ikliminden dolayı, doğal bitki örtüsü olan bozkırlar geniş yer kaplar. Bozkır, çayırlarla otların ve bunların arasına karışmış çalılarla dikenlerin bulunduğu bitki örtüsüdür.
   4. Marmara (Geçiş) ikliminde ise güneyden kuzeye doğru gidildikçe Akdeniz ikliminden Karadeniz iklimine geçiş görülür. Güney ve alçak bölgelerinde Akdeniz kuzey ve yüksek kesimlerinde de Karadeniz bitki toplulukları görülür. Tekirdağ, Bilecik gibi karasal etkilere açık kesimlerde ise zaman zaman karasal iklim özellikleri görülür.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı