Yer Altı ve Yer Üstü Suları

14 Kasım 2012 Çarşamba

Yer Altı ve Yer Üstü Suları nelerdir? Yer Altı ve Yer Üstü Sularının özellikleri, artezyen nedir? Maden suyu nedir? İçme, içmece nedir? 

 Okyanus, deniz, göl ve akarsular yerin yüzeyindedir ve yer üstü suları olarak dlandırılırlar. Sıcak ve soğuk su kaynakları ise yer altı sularını oluştururlar. Her iki suyun da temel kaynağı yağmurlar ve kar sularıdır. % 75’i sularla kaplı olan Dünya’daki suyun büyük bir çoğunluğu tuzlu su olduğundan içilebilir değildir. Çok az miktarı içilebilir niteliğe sahip olan tatlı sudur. Tatlı su miktarının büyük bir çoğunluğu buzullardadır. Buzullardan sonra sırayı yer altı suları alır. Yüzeyde kalan (yer üstü suları) bölüm ise su miktarının oldukça az bir bölümünü oluşturur.

Yüzey suyu diye adlandırdığımız bölümde de öncelikle göller, bataklıklar ve geriye kalan küçük bir kısmını da nehirler oluşturur.
Sızma sonucu yer altında biriken bu suların yer yüzüne kendiliğinden çıktığı yerlere kaynak denir. Kaynak sularının bir kısmı soğuk, bir kısmı da sıcak ya da ılıktır.
Buna göre kaynak suları;
a. Soğuk su kaynakları,
b. Sıcak su kaynakları olmak üzere iki grupta incelenebilir.
Sıcak su kaynaklarına termal kaynak adı da verilir. Yurdumuz termal kaynaklar yönünden zengin bir ülkedir. Sıcak suların bir kısmı da magmadan gelen kızgınlığın etkisiyle iyice ısınıp bazı mineralleri de çözüp bünyelerine katarak yer yüzeyine çıkarlar. Bu sulara maden suları denir.
Kimi yer altı suları bazı hastalıkların tedavi sürecinde kullanılır. Hastalıklara iyi geldiği söylenen kaynak sularına ise içme veya içmece adı verilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı