Kuvvet ve Hareket ünitesinin özeti

6 Kasım 2012 Salı

- Sürat birimleri yol ve zaman birimlerine bağlı olarak m/s, km/h gibi birimlerle ifade edilebilir.

- Bir cismin aldığı yol ile bu yolun alınması için geçen süre arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik, bize hareketlinin aldığı yol ile bu yolun alınması için geçen süre arasındaki ilişkiyi gösterir.
- Hareket hâlinde olan tüm varlıklar, hareket etmeleri için gerekli olacak kadar bir hareket enerjisine sahiptir.
- Dinamometre ile ölçülen kuvvetin Uluslararası Birim Sistemi’ndeki birimi Newton olup N sembolü ile gösterilir.
- Dinamometre ile ölçüm yapılırken kuvvetin şiddetine uygun olan dinamometre seçimine özen gösterilmediğinde ölçüm sonuçları hatalı olabildiği gibi araçta da çeşitli arızalara neden olunabilir.
- Bir kuvvetin doğrultu ve yönünü göstermek için şiddeti ile orantılı boylarda yönlü doğru parçaları kullanılır.
- İki ya da daha fazla kuvvetin göstermiş olduğu etkiyi tek başına yapabilen kuvvete bileşke( net) kuvvet denir.
- Bir cisim üzerine uygulanan birden fazla kuvvetin bileşkesinin büyüklüğü, bu kuvvetlerinin büyüklükleri toplamına eşit ve yönü ise kuvvetlerle aynı yönlüdür.
- Cisim üzerine uygulanan zıt yönlü kuvvetlerden aynı yönde uygulanan kuvvetlerin şiddetleri kendi aralarında toplanır. Daha sonra elde edilen bu toplamlar birbirinden çıkarılarak bileşke kuvvetin şiddeti bulunur. Bileşkenin yönü ise bulunan toplam kuvvetlerden büyük olanın yönündedir.
- Bir cisim üzerine etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfıra eşit olduğunda cisim dengelenmiş kuvvetler etkisi altındadır. Bu durumda cisim hareketsiz ise hareketsizliğini korur, hareketli ise bu durumda sahip olduğu sürat değerini koruyarak sabit süratle hareketine devam eder.
- Cisim üzerine etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfırdan farklı ise cisim dengelenmemiş kuvvetlerin etkisi altındadır. Bu durumda bileşke kuvvet ile hareket yönünün durumuna bağlı olarak cismin hareket yönü ve süratinde değişme meydana gelir.
- Cisimlere yerkürenin kendi merkezine doğru uyguladığı kütle çekim kuvvetine yer çekimi kuvveti denir.
- Cisimlere yerkürenin uyguladığı çekim kuvvetine ağırlık denir. Ağırlık da bir kuvvet olduğundan dinamometre ile ölçülür.
- Uzaydaki tüm gök cisimleri çevresinde bulunan cisimlere kendi kütlelerine de bağlı olacak şekilde bir çekim kuvveti uygular. Buna göre aynı cisme büyük kütleli gök cisimlerinin uyguladığı çekim kuvveti büyük, küçük kütleli gök cisimlerinin uyguladığı çekim kuvveti de bu oranda küçük olur.6.sınıf fen konu anlatımı

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı