Sindirim sistemi ve sağlığı

15 Kasım 2012 Perşembe

Sindirim sistemi sindirim sistemi hastalıkları fiziksel mekanik kimyasal sindirim emilim sindirime yardımcı organlar 

SİNDİRİM SİSTEMİ
Büyük moleküllü besinlerin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesine sindirim denir. Bu işi gerçekleştiren sisteme sindirim sistemi denir



Besin içerikleri asıl kullanıldıkları yer olan hücrelere ulaşması kan yoluyla olur. Bağırsaklardan emilimin gerçekleşmesi için büyük moleküllü besin içeriklerinin küçük bileşenlerine parçalanması gerekir. Bu parçalanmalar fiziksel ve kimyasal sindirim ile gerçekleşir.




Fiziksel (mekanik ) sindirim: Besinlerin ağızda dişler , mide ve bağırsaklarda kaslar yardımıyla parçalanmasına mekanik sindirim denir. Mekanik sindirim besinlerin iyice parçalanmasını sağlar.

Kimyasal sindirim: Büyük moleküllü besinlerin enzimler yardımıyla parçalanmasına kimyasal sindirim denir.



Sindirim sistemi organları:

Ağız: Mekanik ve kimyasal sindirim ikisi de gerçekleşir. Mekanik sindirim çiğneme ile, kimyasal sindirim tükürük içerisindeki enzimlerle olur. Karbonhidratların kimyasal sindirimi burada başlar.

Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletildiği yerdir.

Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.

Mide: Mekanik ve kimyasal sindirim ikisi de gerçekleşir. Mekanik sindirim midenin kasılıp gevşeme hareketi ile gerçekleşirken, kimyasal sindirim mide öz suyu içerisinde bulunan mide asiti ve enzimlerle gerçekleşir. Proteinlerin kimyasal sindirimi burada başlar.


Onikiparmak bağırsağı: İnce bağırsağın mide ile birleşen ilk kısmına onikiparmak bağırsağı denir. ( ilk 20 -25 cm’lik kısım) ) Kıvrımlı bir yapıya sahiptir. İnce bağırsağın en önemli kısmıdır. Buraya karaciğerin safra salgısı ve pankreasın sindirim enzimleri boşaltılır.

Onikiparmak bağırsağında karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi gerçekleşir. Yağların sindirimi, karaciğerden gelen safra salgısının etkisiyle ilk kez burada başlar.

İnce bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. İnce bağırsağa gelen pankreas öz suyu ve safra ile karbonhidratların, proteinlerin ve yağların sindirimi tamamlanır. Moleküller en küçük parçalarına kadar parçalanır ve artık buradan kana geçer. Bu olaya emilim denir.

İnce bağırsakta yer alan villus adı verilen yapılar besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar.

Kalın bağırsak: Besinler içerisinde bulunan su ve mineraller burada emilir. Atık maddeler anüse gönderilir.

Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan kısmı buradan dışarı atılır.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı