İç salgı bezleri ve görevleri

15 Kasım 2012 Perşembe

İç salgı bezlerinin görevleri nedir? Hangi bezler iç salgı bezidir? Hormon nedir? Hipofiz bezinin, tiroit bezinin, pankreasın,böbreküstü bezlerin görevi nedir? 

İç Salgı Bezleri
İç salgı bezleri, vücudumuzdaki sistemlerin çalışmasını denetlenmesini ve düzenlenmesinde sinir sistemine yardımcı olur. İç salgı bezleri bu görevlerini yavaş ve uzun süreli olarak gerçekleştirir. İç salgı bezlerinin ürettiği özel yapılı salgılara hormon denir. Hormonlar organların çalışmasını düzenler



Hormonların Özellikleri

  • Hücrelerdeki golgi organelinde sentezlenir.
  • Her hormonun kimyasal yapısı farklıdır ve farklı etkiye sahiptir.
  • Her hormon vücutta belli bir süre görev yapar.
  • Hormonlar kan yoluyla vücutta dağılır ve belli hedef yapıları uyarır.
  • Görevi biten hormonlar parçalanarak vücuttan uzaklaştırılır.
  •  

 

Hipofiz Bezi
Kafatası içinde beynin alt kısmında yer alır. Sinir sistemi ile bağlantısı olan en önemli iç salgı bezidir.
  • İç salgı bezi ile sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.
  • Diğer iç salgı bezlerinin çalışmasını kontrol eder.
  • Büyüme hormonunu salgılar. Büyüme hormonu vücudun yaşla orantılı olarak büyümesini sağlar.
  • Büyüme hormonu normalden fazla salgılandığında devliğe, az salgılandığında cüceliğe neden olur.

Tiroit Bezi
Boyunda gırtlağın hemen üzerinde yer alır. Üzerinde çok sayıda kan damarı vardır.
  • Tiroksin adı verilen hormonu salgılar.

Tiroksin: Vücut hücrelerindeki oksijenli solunumun hızlanmasını uyarır. Bu hormon, büyüme, gelişme, ve vücudumuzdaki kimyasal olayların düzenlenmesinde rol oynar.
Yetersiz iyot alınması durumunda, tiroit bezi şişerek guatr hastalığının oluşmasına neden olur.

Böbrek Üstü Bezi
Böbreklerin üstünde bulunan bir çift bezdir. Böbreğin yapısı ile bir ilişkisi yoktur. Adrenalin isimli hormonu salgılar.
Adrenalin:
Vücuttaki genel metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Korku, coşku, heyecan ve öfke anında metabolizmayı hızlandırır. Adrenalin etkisiyle solunum, dolaşım, boşaltım olaylarının hızı da artar.

Pankreas
Karın boşluğunda, midenin altında bulunan bir organdır. Hem iç hem de dış salgı bezi olarak görev yapar. Sindirim kanalına enzim ve kana da hormon salgılar. Ürettiği hormonlar kan şekerini belli bir seviyede kalmasını sağlar.

Glukagon: Kas ve karaciğerde depolanan şekerin sindirilerek kana geçmesini sağlar. Böylece kandaki şeker oranının artmasına neden olur. Uzun süreli açlık durumunda ve sportif etkinlik sonucu kandaki glukagon miktarı artar.
İnsülin: Kandaki şekerin fazlasının kas ve kas ve karaciğere geçerek depolanmasını düzenler. Böylece kandaki şeker oranının düşmesine neden olur. Yemekten sonra kandaki insülin miktarı artabilir.

Eşeysel Bezler
Ergenlik döneminden sonra aktif hale geçen özel salgı bezleridir. Erkek ve dişi bireylerde farklı hormon salgılanmasında görev yaparlar. Erkek eşey bezi testisler, dişi eşey bezi ise yumurtalıklardır.

Yumurtalık: Salgıladığı hormonlarla ergenlik döneminde dişilere özgü özelliklerin oluşmasını sağlar. Dişi üreme hücresi olan yumurtaların üretilmesini sağlar.
Testis: Salgıladığı hormonlarla ergenlik döneminde erkeklere özgü özelliklerin oluşmasını sağlar. Erkek üreme hücresi olan spermlerin üretilmesini sağlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı