Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. DünyaSavaşına Girmesi

20 Aralık 2012 Perşembe

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşına neden girmiştir?

Osmanlı İmparatorluğu savaş başladığı zaman tarafsızlığını ilan etti. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa girmemesi İtilaf Devletlerinin işine geliyordu. Çünkü onlar cephelerin genişleyip savaşın yayılmasını istemiyorlardı. Almanya ise Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa kendi yanında girmesini istiyordu. Böylece İtilaf Devletlerine karşı yeni bir cephe açılacak, bu sayede İngiliz ve Rus birliklerinin Osmanlı cephesine kaydırılmasıyla Almanya’nın Avrupa’daki yükü hafişeyecekti. Ayrıca Almanya, Boğazlar İtilaf Devletlerine kapatılacağı için Ortadoğu’da egemenliği İngilizlere kaptırmayaca ğını düşünüyordu.
Osmanlı Devleti ise Harbiye Nazırı Enver Paşa ve diğer bazı yetkililerin savaşı Almanya’nın kazanacağına inanmaları, kaybedilen toprakların geri alınacağının düşünülmesi, İngiltere’nin Balkan Savaşlarında Osmanlı Devleti’nin karşısında yer alması ve Rusya’nın yayılmacılığına göz yumması sebebiyle Almanya’ya yaklaştı. Akdeniz’deki İtilaf Devletleri donanması önünden kaçan Breslau (Breslav) ve Goben (Goben) adlı Alman gemileri Osmanlı himayesine alındı ve bunların satın alındığı açıklandı. Uluslararası hukuka göre Alman gemilerinin silahsızlandırılıp personelinin
de gözaltına alınması gerekiyordu. Ancak bu gemiler Osmanlı donanması ile birlikte Karadeniz’e açılarak Rus limanlarını bombaladı. Rusya’nın bu olay üzerine savaş ilan etmeden Osmanlı Devleti’ne saldırması ile Osmanlı Devleti de savaşı girmiş oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı