Millî Cemiyetler

20 Aralık 2012 Perşembe

Millî Cemiyetler nelerdir? Millî Cemiyetlerin amacı, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

İstanbul Hükûmeti, Türk davasını ele alıp yürütecek durumda değildi. Bütün bu felaketlere karşı kayıtsız ve seyirci kalmıştı. Bu koşullar altında örgütsüz ve başsız kalan Türk milleti, kurtuluş görevinin kendisine düştüğünü anladı, bizzat çalışmaya karar verdi. Vatansever Türk evlatları, yurdun dört bir yanında millî duygulara dayanan cemiyetler kurdular.
a. Trakya-Paşaeli Cemiyeti: Edirne’de kurulan bu cemiyet Trakya’nın Yunanistan’a katılmasını önlemeyi amaçlamıştır.
b. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti: İstanbul’da kurulmuştur. Erzurum ve Elâzığ’da şubeleri vardır. Doğu illerimizin Ermenilere verilmesini engellemek için çalışmalar yapmıştır.
c. Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti: Karadeniz Bölgesi’ndeki Pontusçu faaliyetlere engel olmak için çalışmalarda bulunmuştur.
ç. İzmir Reddi İlhak Cemiyeti: İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edileceği duyulunca İzmirli vatanseverler bu cemiyeti kurarak İzmir’in işgaline engel olmak istemişlerdir.
d. Millî Kongre Cemiyeti: Türk milletinin haklı davasını dünya kamuoyuna basın-yayın yoluyla duyurmak amacını gütmüştür.
Dağınık hâlde birbirinden bağımsız hareket eden millî cemiyetler, Mustafa Kemal’in önderliğinde, onun birleştirici ve bütünleştirici gücü sayesinde Sivas Kongresi’nde “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı