TBMM’nin Ayaklanmalara Karşı AldığıÖnlemler

20 Aralık 2012 Perşembe

TBMM’nin Ayaklanmalara Karşı Aldığı Önlemler nelerdir? Ayaklanmaların sonuçları

1. İstanbul Hükûmeti ile haberleşmeyi kesmiştir.
2. İstanbul Hükûmetinin yapacağı tüm işleri geçersiz sayacağını açıklamıştır.
3. Meclis, Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarmıştır. Bu kanunu uygulamak için İstiklal Mahkemelerini kurmuştur (11 Eylül 1920). Buna göre Büyük Millet Meclisinin meşruluğuna karşı ayaklanmaya yönelik sözle yazıyla karşı çıkan veya fesat hareketlerine girişenler vatan haini sayılacaklar, idam dâhil ağır şekilde cezalandırılacaklardı. Bu İstiklal Mahkemeleri iç isyanları çıkartanları, asker
kaçaklarını, bölücülük yapanları, savaş sonrası cumhuriyet rejimine karşı olanları, Sevr Antlaşması’nı imzalayanları yargılamıştır.
4. İstanbul Hükûmeti ve İtilaf Devletlerinin etkisiyle fieyhülislam Anadolu hareketine karşı bir fetva yayımlamıştır. Bu fetva ile Mustafa Kemal ve arkadaşları asi olarak nitelendirilmiştir. Buna karşılık Ankara Müftüsü Rifat (Börekçi) Bey ile yüzlerce din adamı karşı fetva yayımlayarak Millî Mücadele’nin haklılığını dile getirmişlerdir. 
Ayaklanmaların Sonuçları:
Ayaklanmalar Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşmasını geciktirmiş ve zorlaştırmıştır. Cephelerde doğan boşluklardan dolayı düşman ilerlemiştir. Ayaklanmalar can ve mal kaybına sebep olmuştur. Ulusal birliğin oluşmasını geciktirmiştir. Ayaklanmaların çıkması TBMM’nin otoritesini zayışatmış; ama bastırılması otoritesini güçlendirmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı