İstanbul Hükûmeti ve İtilafDevletlerinin Kışkırtmaları ile Çıkan Ayaklanmalar

20 Aralık 2012 Perşembe

İstanbul Hükûmeti ve İtilaf Devletlerinin Kışkırtmaları ile Çıkan Ayaklanmalar, . Kuvayı İnzibatiye Ordusu (Halife Ordusu), Anzavur Ayaklanması, Bolu-Düzce ve Adapazarı Ayaklanması, Yozgat Ayaklanması, Konya Ayaklanması (Bozkır Ayaklanması), Afyon Ayaklanması

1. Kuvayı İnzibatiye Ordusu (Halife Ordusu): Kuvayımilliye’ye karşı İstanbul Hükûmetince İngilizlerin yardımları ile kurulmuştur. İzmit ve Geyve çevresinde etkili olmuştur. Ayaklanma Ali Fuat Paşa tarafından bastırılmıştır. Kuvayı İnzibatiye birliklerinin bir kısmı Kuvayımilliye’ye katılmıştır.
2. Anzavur Ayaklanması: Jandarma emeklisi Ahmet Anzavur ve İtilaf Devletleri tarafından Çanakkale Boğazı’nın kontrolünü sağlamak için çıkarılan ayaklanmadır. Ayaklanma Balıkesir, Biga, Gönen, Manyas ve Susurluk çevresinde yayılmıştır. Ayaklanmayı Çerkez Ethem bastırmıştır.
3. Bolu-Düzce ve Adapazarı Ayaklanması: Boğazların kontrolünü sağlamak için İngilizlerin desteği ile çıkarılmıştır. Ayaklanma, Çerkez Ethem’in yardımları ile Ali Fuat Paşa ve Refet Bey tarafından bastırılmıştır.
4. Yozgat Ayaklanması: Osmanlı hanedanına bağlı ayanlardan olan Çapanoğulları Yozgat’ta, Aynacıoğulları ise Zile’de ayaklanmışlardır. Ayaklanma millî güçler tarafından bastırılmıştır
5. Konya Ayaklanması (Bozkır Ayaklanması): Delibaş Mehmet, hükûmet binasını basmış ve binaya el koymuştur. Millî güçler tarafından ayaklanma bastırılmıştır (22 Kasım 1920).
6. Afyon Ayaklanması: Yunanların kışkırtması sonucu Çopur Musa Afyon’da “Din elden gidiyor.” diyerek ayaklanmıştır. Kuvayımilliye güçleri ayaklanmayı bastırmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı