Sivas Kongresi

20 Aralık 2012 Perşembe

Sivas Kongresinde alınan kararlar, Sivas Kongresinin önemi

Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919)
Çağrısı Amasya Genelgesi ile yapılmış olan Sivas Kongresi, yurdun dört bir yanından gelen delegelerin katılımı ile toplandı. Sivas Kongresi’nde Anadolu’da ve Rumeli’de kurulmuş olan bütün müdafaa-i hukuk cemiyetleri, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirildi. Memleketi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için derhal Millî Meclisin toplanması gereği bildirildi. Milletin kaderinin bu meclisin denetimine bırakılması kararlaştırıldı.
Kongre sırasında bazı delegeler, içinde bulunduğumuz durumdan yalnız kendi gücümüzle kurtulacağımızdan şüphe ederek, Amerikan mandasının kabulünü istediler. Uzun tartışmalardan sonra manda fikri reddedildi. Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek, bu kararlara bütün ülkeyi kapsayan bir nitelik kazandırması bakımından tarihimizde büyük öneme sahiptir. Üyelerinin, yurdun hemen hemen her bölgesinden olması sebebiyle de bütün milletin tek vücut hâlinde birlik olduğunu dünyaya ilan eden millî bir kongredir. Erzurum Kongresi sonunda oluşturulan Temsil Heyetinin üye sayısı artırıldı. Mustafa Kemal bu heyetin de başkanlığına seçildi. Mustafa Kemal, bu ve benzeri olaylar karşısında ümidini hiçbir zaman
yitirmedi. Sabırlı ve kararlı hareket ederek ikna gücüyle herkesi bağımsızlık düşüncesi etrafında birleştirdi.Mustafa Kemal, yapılması gerekenleri kongre kararları hâline getirmekle Millî Mücadele’yi Türk milletine mal etmiş, milletiyle bütünleşmiştir. Kurtuluş düşüncesi tüm yurda yayılarak topyekûn bir mücadeleye dönüşmüştür. Sivas Kongresi’nden sonra Mustafa Kemal Paşa’nın amacı en kısa zamanda Anadolu’da millet temsilcilerinden oluşan bir meclis toplamaktı. Bu meclisin kuracağı hükûmet ile Millî Mücadele’yi bir merkezden idare edebilecekti. Bu sıralarda İstanbul Hükûmeti Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti ile anlaşma zemini arayordu. İstanbul Hükûmeti temsilcisi Salih Paşa’yı Mustafa Kemal ile görüşmek üzere Amasya’ya gönderdi. Tarihimizde “Amasya Görüşmeleri” olarak bilinen bu görüşmelerde İstanbul Hükûmeti bir Millet Meclisi toplanmasını kabul etti. Mustafa Kemal, Meclisin Anadolu’da toplanmasını istemesine rağmen, Meclis 12 Ocak 1920’de İstanbul’da toplandı. Fakat İngilizlerin ve İstanbul Hükûmetinin baskısı sebebiyle olumlu bir çalışma gerçekleştiremedi. Sadece Erzurum ve Sivas kongrelerinin esaslarını “Misakımillî” hâlinde kabul ve ilan etti. Mustafa Kemal Paşa, 27 Aralık 1919’da Temsil Heyeti üyeleri ile beraber Ankara’ya gelmişti. Artık Millî Mücadele Ankara’dan yönetiliyor, İstanbul’daki asker ve sivil birçok vatansever, Bağımsızlık Savaşı’nda görev almak üzere Ankara’ya geliyordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı