Türkiye’nin coğrafi konumunun özellikleri

29 Kasım 2012 Perşembe

Türkiye’nin coğrafi konumunun özellikleri, Türkiye'deki dağlar ve ovalar

Türkiye dünya üzerinde bulunan konum itibarıyla elverişli iklime sahip bir yerde bulunmaktadır. Coğrafi konum, yalnızca iklim, bitki örtüsü, su kaynakları gibi koşulları etkilemekle kalmaz. Aynı zamanda ülkenin ekonomik yapısını, stratejik önemini ve bulunduğu bölgedeki güçlü yapısını belirlemede de etkili olur. Örneğin, yurdumuzun İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahip olması, stratejik bir üstünlük sağlar. Ancak Boğazlar tarihin her döneminde elde edilmek istenen önemli bölgelerden olmuştur. Türkiye, zengin petrol kaynaklarına sahip Orta Doğu ülkeleri ile sanayisi gelişmiş Avrupa ülkeleri arasındadır. Karadeniz’in kuzeyindeki ülkeler de açık denizlere açılabilmek için İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanmak durumundadırlar.
Ülkemizin aynı anda dört mevsimin yaşandığı ve çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiği bir ülke olması da ekonomik yönden önemini artırmaktadır.
İşte böyle bir konumda yer alan Türkiye, her yönden güçlü bir devlet olmak durumundadır. Bu durumu çok iyi bilen Atatürk, Türkiye’yi bölgede siyasal ve stratejik bakımdan çağdaş ve güçlü bir ülke hâline getirmeye çaba göstermiştir. Atatürk, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konumun gereklerini en doğru bir şekilde değerlendirmiş, Türk siyasetini buna göre yönlendirmiştir.
Yeryüzünde nüfusun kalabalık olduğu veya nüfusun az olduğu alanlar nerelerdir? Bu sorunun cevabını vermek için dünya nüfusunun dağılış haritası üzerindeki yerlerin özellikleri ve o yerlerde yapılan ekonomik faaliyetler hakkında bilgi sahibi olmamız yararlı olacaktır.
Ekonomik faaliyetlerden en eski olanı tarım ve hayvancılıktır. İnsanlar, tarih boyunca tarım etkinliklerine uygun yerlere yerleşmişler, tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamışlardır.
Maden yataklarına sahip olan yerler de, insanların yerleşme alanlarından olmuştur. Madenlerden üretilen/yapılan eşyalarla insanlar ihtiyaçlarını giderebilmişlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı