Talas Savaşı

29 Kasım 2012 Perşembe

Talas Savaşı kimler arasında olmuştur? Talas Savaşının önemi

TALAS SAVAŞI (751)
7. yüzyılda Türklerin Orta Asya’ daki etkileri azalmıştı. Göktürk Devleti Çinliler tarafından yıkılmış ve Çinliler bütün Orta Asya’ya hâkim olmuşlardı. Doğudan gelen Çinliler ile batıdan gelen Müslüman Araplar, Orta Asyada karşı karşıya geldile. Çinliler ve Araplar arasındaki bu mücadele Türklerin de kaderini etkiliyordu. Türkler bu savaşta Araplara destek verdiler ve Talas Savaşı’nı Arapların kazanmasını sağladılar. Talas Savaşı sonucunda İslam dini Türkler arasında hızla yayılmaya başladı. Ayrıca Çinlilerin orta Asya’daki egemenlikleri sona erdi.
Talas Savaşı hem Türkler hem Müslümanlar için bir dönüm noktasıdır. Bu savaş neticesinde İslamiyet Türkler arasında hızla yayılmaya başlamıştır. Abbasi ordusunda çok sayıda Türk görev almış ve zamanla Türk askerleri, ordunun ve yönetimin denetimini ele geçirmişlerdir.
Türklerin İslamiyeti kabul etmeleri hem İslam âlemi hem de dünya tarihi açısından büyük sonuçlar doğurmuştur. Türkler, karışıklık içinde bulunan İslam dünyasının koruyuculuğunu üstlendiler. Selçuklular, Abbasi halifelerini himaye ettiler. Gazneli Mahmut’un Hindistan’a kadar yaptığı seferler neticesinde İslamiyet Hindistan’a kadar ulaşmıştır. Böylece yakın dönemlerde kurulan Pakistan ve Bangladeş’in temelleri atılmıştır.
Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından Bağdat’ta kurulan Nizamiye Medreseleri (1066), öyle büyük bir üne sahip olmuş ki bu medreseler İslam medreselerinin seçkin örneği olarak kabul edilmiştir. Nizamiye Medreseleri modern üniversitelere öncülük etmiştir.
Bu yeni kültür çevresine giren Türkler gündelik hayatta konargöçerliği büyük ölçüde terk etmiştir. Geçim kaynağı olarak yerleşik hayatın getirdiği tarım, zanaat ve ticaret ön plana çıkmıştır. Örf, âdet ve törenlerde İslami motişer yerleşmeye başlamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı