Emeviler Dönemi

29 Kasım 2012 Perşembe

Emeviler Dönemi

Emeviler Dönemi (661- 750)
Hz. Ali’nin ölümü ile Muaviye İslam Devleti’nin halifesi oldu. Devletin merkezi fiam’a taşındı. Böylece İslam tarihinde Emeviler Dönemi başladı. Muaviye’nin oğlunu veliaht ilan etmesi ile de halifelik babadan oğla geçen saltanat hâline geldi. Muaviye döneminde Rodos ve Girit adalarına seferler yapıldı. İstanbul ilk defa İslam donanması tarafından kuşatıldı. Ancak İstanbul sağlam surları ve suda da yanan grejuva ateşi sayesinde kuşatmadan kurtuldu.
Emeviler Döneminde Arapça resmi dil olarak ilan edildi. İlk İslam parası bu dönemde bastırıldı. Yine bu dönemde fetih hareketleri hızlandı ve İslam orduları bir taraftan Orta Asya’da fetihler yaparken diğer taraftan Kuzey Afrika’nın fethini tamamladılar. İslam orduları Kadiks Savaşı (711) ile Cebelitarik Boğazı’nı geçerek İspanya’ya girdiler. Tarik Bin Ziyad komutasındaki İslam orduları kısa sürede İspanya’yı fethettiler.
Emevilerin yıkılışında Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara değer vermemeleri, Arapları üstün görmeleri ve önemli görevlere Emevi ailesinden olanları getirmeleri etkili olmuştur.
732 yılında yapılan Puvatya Savaşı sonucu İslam ordularının ilerleyişi durdu. Yaklaşık 90 yıl süren Emevi hanedanı Horasanlı Ebu Müslim’in başlattığı bir ayaklanma sonucunda yıkıldı ve yerine Abbasi hanedanlığı kuruldu. Endülüs Emevi Devleti bulundukları coğrafya gereği, fetih yapmaktan çok, bilim, kültür, sanat alanlarında çalışmalar yaptılar ve bu konularda oldukça ileri gittiler.
Başkenti Kurtuba, büyük bir bilim, kültür, sanat merkezi durumuna geldi. Avrupa’dan birçok öğrenci Endülüs’e gelerek öğrenim gördüler. Avrupalılar bilim alanında birçok şeyi Endülüs Emevilerinden öğrendiler. Endülüs Emevilerinin Avrupa kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkıları olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı