Virüslerin özellikleri

11 Kasım 2012 Pazar

Virüslerin özellikleri, virüslerin neden olduğu hastalıklar 

Virüsler canlı hücre dışında tamamen cansız olup, ancak canlı hücre içine girdikten sonra canlılık özelliği gösterirler. Girdikleri hücrenin tüm yönetimini ele geçirerek hücreyi kendileri için kullanırlar ve çoğalmaya başlarlar. Virüsler canlı hücreden çıkarıldıklarında kristalleşirler. Bir tuz parçası gibi hiçbir canlılık göstermezler. Bu yüzden virüsler tabiatta hem canlı hem cansız özelliği gösteren tek varlıktır.

Virüsler ancak elektron mikroskobu ile görülebilirler. Küre, çubuk veya elips şeklinde olurlar. Virüsler normal bir canlı hücrede bulunan organel ve sitoplazmaya sahip değildir. Kendilerine özgü bilgileri taşıyan kalıtım materyalleri ile protein kılıftan oluşurlar. Virüsler yaşamak için belirli bir canlının belirli bir hücresine yerleşir. Virüsler bakteri lerde, bitkilerde, böceklerde, hayvan ve insan hücrelerinde yaşar ve çeşitli hastalıklara neden olur. Örneğin hayvanlarda kuduz, kuş gribi; bitkilerde tütün mozaik gibi hastalıklara neden olurlar.
Virüslerin vücudumuzda neden olduğu hastalıklardan bazıları şunlardır: Çocuk felci, kuduz, hepatit, nezle, grip, kabakulak, AIDS, sarı humma, çiçek, kızamık, siğil. Bu hastalıklar öksürme, hapşırma, konuşma, öpüşme, cinsel temas, aynı eşyaları kullanma, kan ve böceklerle insandan insana bulaşma gösterir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı