Bakterilerin özellikleri, bakterilerin neden olduğu hastalıklar
Bakteriler bir hücreli canlılardır. Dünyada en çok sayıda bulunan
canlılar olup, bulunmadığı yer yok gibidir. Çok çeşitli ortamlarda yaşarlar.
Toprakta, tatlı ve tuzlu sularda, canlı vücutlarında, bitki ve hayvan ölülerinde yaşarlar.
Oksijenli veya oksijensiz ortamda yaşayanları vardır. Bakteriler, çubuk, yuvarlak, spiral
veya virgül şekillerinde olabilir.
Bakteriler iki hücre örtüsüne sahiptir. Hücre zarı, sitoplazma ve
sitoplazma içine dağılmış, kendilerine özgü bilgileri taşıyan kalıtım materyalleri
vardır. Fotosentez yapan bakterilerde kloroplast bulunmaz; ancak klorofil bulunur.
Bazı bakterilerin suda hareketlerini sağlayan ve kamçı denilen uzantıları bulunur. Bakteriler hem yararlı hem de zararlı olmaları yönünden insan yaşamını
yakından
ilgilendiren mikroorganizmalardır.
Şarbon, tetanos, tüberküloz(verem), difteri, boğaz
enfeksiyonları, ateşli romatizma, zatürree, menenjit, kolera, frengi. Ayrıca yiyeceklerin bozulmasına ve besin
zehirlenmesine neden olur. Bakterilerin insanlara faydalı olanları da vardır. Örneğin yoğurt,
peynir, sirke, turşu hazırlamada bazı bakterilerden faydalanılır. Bağırsaklarımızdaki
B ve K vitamininin oluşturulmasında yararlı bakteriler rol oynar. Bazı çürükçül yaşayan
bakteriler de topraktaki canlı atıkları ayrıştırarak kendilerine besin elde ederken toprağın
zenginleşmesine neden olur.
0 yorum:
Yorum Gönder