Bakterilerin özellikleri

11 Kasım 2012 Pazar

Bakterilerin özellikleri, bakterilerin neden olduğu hastalıklar 

Bakteriler bir hücreli canlılardır. Dünyada en çok sayıda bulunan canlılar olup, bulunmadığı yer yok gibidir. Çok çeşitli ortamlarda yaşarlar. Toprakta, tatlı ve tuzlu sularda, canlı vücutlarında, bitki ve hayvan ölülerinde yaşarlar. Oksijenli veya oksijensiz ortamda yaşayanları vardır. Bakteriler, çubuk, yuvarlak, spiral veya virgül şekillerinde olabilir.

Bakteriler iki hücre örtüsüne sahiptir. Hücre zarı, sitoplazma ve sitoplazma içine dağılmış, kendilerine özgü bilgileri taşıyan kalıtım materyalleri vardır. Fotosentez yapan bakterilerde kloroplast bulunmaz; ancak klorofil bulunur. Bazı bakterilerin suda hareketlerini sağlayan ve kamçı denilen uzantıları bulunur. Bakteriler hem yararlı hem de zararlı olmaları yönünden insan yaşamını yakından
ilgilendiren mikroorganizmalardır.
Bakterilerin insanlarda neden olduğu hastalıklardan bazıları şunlardır:
Şarbon, tetanos, tüberküloz(verem), difteri, boğaz enfeksiyonları, ateşli romatizma, zatürree, menenjit, kolera, frengi. Ayrıca yiyeceklerin bozulmasına ve besin zehirlenmesine neden olur. Bakterilerin insanlara faydalı olanları da vardır. Örneğin yoğurt, peynir, sirke, turşu hazırlamada bazı bakterilerden faydalanılır. Bağırsaklarımızdaki B ve K vitamininin oluşturulmasında yararlı bakteriler rol oynar. Bazı çürükçül yaşayan bakteriler de topraktaki canlı atıkları ayrıştırarak kendilerine besin elde ederken toprağın zenginleşmesine neden olur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı