Solunum sistemi sağlığı

11 Kasım 2012 Pazar

Solunum sistemi sağlığı nasıl korunmalıdır?

Solunum sisteminin sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri hava kirliliğidir. Çünkü bu sistemi oluşturan organlar soluk alıp verme sırasında sürekli olarak havadaki toz, duman ve mikroplarla karşı karşıyadır. Solunum yolları ile akciğerlere giren mikroplar buralarda hastalıklara neden olabildikleri gibi kana geçerek bütün vücuda dağılabilirler. Bu nedenle temiz hava, yeterli ve dengeli beslenmek kadar sağlığımız için önemlidir.

Ağız, burun boşluğu, burun boşluğunun açıldığı sinüs denilen geniş boşluklar bakteri ve virüslerce işgal edilirse; nezle, grip, anjin, larenjit gibi bazı üst solunum yolu hastalıkları ortaya çıkar. Bazen de soluk borusu, bronşlar ve bronşcuklarda büyük ölçüde virüslerin ve mikrobik bakterilerin neden olduğu bronşit, zatürree ve verem gibi ağır hastalıklar görülür. Havadaki zararlı gazlar, uzun süre soğuk ortamda bulunma, terliyken soğuk su içme vb. yutağın ve gırtlağın iltihaplanmasına neden olabilir. Yutağın iltihaplanmasına farenjit, gırtlağın iltihaplanmasına larenjit denir. Sürekli nemli hava akımı ve kirliliğin olduğu ortamlar bronşit hastalığına neden olabilir. Bu hastalıkta bronşlar aşırı mukus salgılar, öksürük görülür. Verem, zatürree gibi ciddi solunum sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasında bazı kötü alışkanlıkların da payı büyüktür. Örneğin sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, uykusuz kalma, yeterli beslenememe, güneş ve temiz havadan mahrum yerlerde çalışma gibi etkenler solunum
yolu hastalıklarına ortam hazırlar. Böylece zayıf düşmüş bünyelere mikroplar kolayca yerleşerek hastalık oluşturur. Diğer yandan sigara kullananlarda ve pasif içicilerde akciğer ve gırtlak kanserleri daha sık görülmektedir. Akciğer kanserinin teşhis ve tedavisinde bronkoskop adı verilen bir alet geliştirilmiştir. Bu sayede erken safhadaki akciğer kanserleri teşhis edilebilir.
Solunum sisteminin sağlığı için vücudu, hastalık yapan virüs ve bakterilerin bulaşmasından korumalı, bunun için vücut ve çevre temizliğine özen göstermeliyiz. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ile içeceklerden kaçınmalıyız. Bol oksijenli yerlerde yaşa uygun egzersizler veya spor yapmalıyız. Şehirlerdeki kirli havanın yoğun olduğu sanayi bölgelerinden uzak yerlerde oturmalıyız. Düzenli beslenmeli, yeterli uyumalı, sigara ve gereksiz yere antibiyotik kullanmamalıyız. Havası bozulmuş kapalı yerlerde, özellikle sigara içilmiş mekanlarda fazla durmamalıyız. Çok tozlu ortamlarda ağzımızı ve burnumuzu, hava alabilecek fakat toz girmeyecek şekilde bezlerle kapatmalıyız. Burundan soluk almayı alışkanlık hâline getirmeliyiz.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı