Dolaşım sistemi sağlığı

11 Kasım 2012 Pazar

Dolaşım sistemi sağlığı nasıl korunmalıdır? 

Dolaşım sistemini kalp, atardamarlar, toplardamarlar, kılcal damarlar ve kan oluşturur. Sağlıklı bir yaşam için dolaşım sistemini oluşturan bu yapıların iyi korunması gerekir. Beslenme bozukluğu, sigara, alkol, şeker hastalığı, fiziksel etkinliklerde azlık, gerginlik (stres), yorgunluk vb. etkenler dolaşım sisteminin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kalp ve damar sisteminin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenme bir koşuldur. Dolaşım sisteminin sağlığı için fazla kilo alınmamalı, tuz, şeker, yağ alımı azaltılmalı, eğer mümkünse sıvı yağlar kullanılmalıdır. Katı yağlar özellikle de margarin kullanılmamalıdır.

Vücuda alınan fazla yağ kilo alınmasına neden olur ve kandaki yağ düzeyinin yükselmesine yol açar. Bu yağ kalp ve beyin damarlarının duvarlarında birikerek daralmalara neden olur. Damar tıkanması, kalp krizi, beyin felci ve bacaklarda dolaşım bozukluğuna yol açabilir. Kırmızı etin(koyun, keçi, sığır eti) yağsız olan kısımları ya da beyaz et(tavuk ve balık) tercih edilmelidir. Bol sebze ve meyve yenmeli, bir kez fazla yemek yerine azar azar üç öğün yemek yenmelidir.
Besinlerle yeterince mineral alınmazsa kandaki hemoglobin miktarı düşer, kansızlık (anemi) hastalığı oluşur.
Dolaşım sisteminin en büyük düşmanı hava kirliliği ve sigaradır. Koroner kalp hastalığı daha çok sigara tiryakilerinde görülmektedir. Sigarada bulunan zararlı maddeler damar duvarlarının içinde birikerek tıkanmaya yol açar. Tıkanma kan dolaşımını güçleştirir. Ayrıca sigara dumanı, kanın dokulara yeterli besin ve oksijen taşımasını engeller. Duman lenf düğümlerine dolarak vücudun zararlı mikro organizmalara karşı direncini azaltır. Dolaşım sisteminin sağlığı için alkolden uzak durulmalıdır. Alkol, damarları genişleterek dolaşımın yavaşlamasına neden olur. Kanda yağ düzeyinin yükselmesinin bir nedeni de alkollü içeceklerdir.
Düzenli spor, kalp damar hastalığına yakalanma olasılığını azaltır. Ruhsal gerginlikler ve üzüntü kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Sürekli ve yorucu bir şekilde çalışmak da kalbin oksijenden yeterince yararlanmasını engellediği için kalbi yorar. Sürekli ve yorucu çalışmalardan kaçınılmalı, dinlenmek için yeterince zaman ayrılmalıdır.
Üst solunum yolu hastalıklarında hemen önlem alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Çocuklukta geçirilen hastalıklar(örneğin bademcik iltihabı) zamanında tedavi
edilmezse kalp kapakçıklarının bozulmasına neden olur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı