Soluk alıp verme nasıl olur?

11 Kasım 2012 Pazar

Nasıl soluk alıp veririz? Soluk alıp verme nasıl olur? 

Soluk alıp verme, göğüs boşluğu ve akciğerlerin genişleyip daralmasıyla olur. Oksijence zengin temiz havanın solunum yollarından geçerek alveollere dolmasına soluk alma, karbon dioksitçe zengin kirli havanın alveollerden vücudun dışına verilmesine soluk verme denir.

Soluk almada göğüs boşluğu ve akciğerler genişler. Göğüs boşluğu ve akciğerlerin genişlemesinde kaburgaların arasındaki kaslar ve diyafram kası beraber çalışır. Diyafram, göğüs bölümünü karın bölümünden ayıran, nefes alıp verme işinde çok önemli rol oynayan, solunuma yardımcı bir kastır. Soluk alma sırasında diyafram aşağı doğru kasılarak düzleşir ve göğüs boşluğunu karın boşluğuna doğru çekerek genişletir. Kaburgalar arası kasların kasılması ise göğüs kafesini öne doğru kubbeleştirerek göğüs boşluğunun genişlemesine yardımcı olur. Genişleyen göğüs boşluğuna bağlı olarak akciğerler de genişler. Genişleyen akciğerlerin içindeki havanın basıncı azalır ve dışarıdan akciğerlere hava dolar.
Soluk vermede diyafram kası gevşeyerek yukarı doğru kubbeleşir. Kaburgalar arası kaslar gevşeyerek göğüs kafesini düzleştirir. Böylece göğüs boşluğu daralır ve akciğerlerden dışarıya hava verilir.
Soluk alıp verirken göğüs kafesi yukarıda anlatıldığı gibi genişleyip daralır. Göğüs kafesinin bu şekilde esnek olmasının sebebi kaburgaların göğüs kemiğine tutunma yerinde kıkırdak doku bulunmasıdır.
 

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı