Lenf dolaşımı

11 Kasım 2012 Pazar

Lenf dolaşımı nasıl olur? Lenf dolaşımı nedir? Lenf sistemi 

İnsanda kan dolaşım sisteminden başka bir de lenf dolaşım sistemi vardır. Lenf dolaşımı kan dolaşımına yardımcı bir dolaşım sistemidir. Lenf dolaşımı lenf damarları, lenf düğümleri ve lenften oluşur. Bu dolaşımın üç önemli görevi vardır. Bu görevler; kandan hücreler arasına sızan maddeleri toplayarak yeniden kana kazandırmak, bağışıklık mekanizması ile vücudu hastalıklara karşı korumak ve sindirilmiş yağların ince bağırsaklardan emilmesini ve kana taşınmasını sağlamaktır.

Lenf damarları içinde dolaşan renksiz sıvıya lenf denir. Lenf, kılcal kan damarlarından dokular içine sızan küçük moleküllü besin maddeleri, bazı iyonlar, akyuvarlar ve hücresel atık maddelerden oluşan bir sıvıdır. Kanda hücrelerden ve plazma denen sıvıdan oluşan iki kısım vardır. Kan, vücudun içindeki pek çok ince kılcal damar boyunca akarken, bir miktar plazma ve akyuvar, kılcalları döşeyen hücrelerin ince duvarından çevre doku içine sızar. Dokulardaki hücrelere besin maddelerini getiren ve onlardaki atık ürünleri toplayan bu sıvıdır. Bu sıvının yeniden kan dolaşımına katılması gerekir. Bunu sağlayan lenf sistemidir. Kılcal damarlardaki kandan bir günde doku arasına geçen plazmanın % 95 kadarı lenf damarlarına geri alınır ve bu yolla kan dolaşımına kazandırılır.
Lenfin dokulardan toplanmasını, toplardamarlara temizlenerek götürülmesini lenf damarları ve lenf düğümleri sağlar: Lenf damarlarının birleştikleri yerlerde lenf düğümleri vardır. Lenf düğümleri kol, bacak, boyun bölgelerinde ve bademciklerde fazla bulunur. Lenf düğümleri, içerdikleri ince doku sayesinde lenfin içindeki bakteri ve diğer zararlı maddeleri süzer. Vücudu hastalıklara karşı korumakla görevlidir. Aynı zamanda akyuvarların bir kısmı da burada üretilip lenf sıvısına katılır. Lenf düğümleri bağışıklık sistemine, vücuda yabancı maddeleri yakalamak için ideal bir ortam sunar. Nitekim bağışıklık cevapları ilk olarak bu düğümlerde, genellikle de bademciklerde
şişme ile başlar. fiişme, bademciklerimizin hastalıklarla savaştığını gösterir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı