Solunum sistemindeki organların görevleri

11 Kasım 2012 Pazar

Solunum sistemindeki organları görevleri 

a. Burun: Solunum yolunun ilk kısmıdır. Burunla alınan hava burada nemlendirilir ve ısıtılır. Burundaki kıllar da havadaki toz parçacıklarını tutar. Böylece burada akciğerlere giden hava, solunum için daha uygun bir hâle getirilir.

b. Yutak : Yutak, ağız ve burun boşluğu ile soluk ve yemek borusu arasında kalan bir geçiş alanıdır. Yutak üst taraftan burun ve ağız boşluğuna alt taraftan yemek ve soluk borusuna açılır. Yutağın ağızla bağlantılı kısmında küçük dil ve bademcikler bulunur. Yutak, ağız veya burundan giren havanın soluk borusuna, besinlerin yemek borusuna geçmesini sağlar.
c. Gırtlak : Gırtlak boynun ön tarafında bulunur. Kıkırdaktan oluşur. Yutağı soluk borusuna birleştiren bir tüptür. Ses tellerini içerir ve konuşma sırasında ses çıkarılmasından sorumlu organdır.
Gırtlak, yemek yerken gırtlak kapağına doğru çıkar ve gırtlak kapağı gırtlağın ağzını kapatır. Bu sayede yemekler soluk borusuna geçmez. Gırtlak, yutkunma ve besinlerin yutulduğu zaman dışında, sürekli açıktır.
d. Soluk borusu
  Soluk borusunun iç yüzeyindeki silli hücrelerin elektron mikroskobuyla çekilmiş fotoğrafı
Soluk borusu gırtlağın devamı olup yemek borusunun ön tarafına yer alır ve bronşlara kadar uzanır. Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşur. Soluk borusunun görevi, havanın akciğerlere iletilmesini sağlamaktır. Soluk borusunun iç yüzey hücreleri silli(titrek tüycüklü)dir. Soluk borusu hücreleri tarafından mukus denilen bir madde üretilir. Mukus soluk borusunun nemli kalmasını sağlar ve havadaki küçük tozları tutar. Bu tozlar, sillerin yutağa doğru hareketleri sayesinde mukusla birlikte ağızdan balgam şeklinde dışarı atılır. Soluk borusu akciğerlere yaklaştığında iki kola ayrılır. Bu kollara bronş denir.
e. Akciğerler
Akciğerler göğüs kafesindeki boşlukta sağ ve sol akciğer olmak üzere bir çift organdır. Akciğerler normalde pembe renkli ve esnek dokulu bir yapıya sahiptir. Akciğerlerin alt tarafında diyafram bulunur. Diyafram karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran düz kastan yapılmış bir perdedir.
Bronşlar akciğerler içinde bronşcuklara ayrılarak dallanır. Bronşcuklar üzüm salkımı şeklindeki yapılara açılır. Bu yapılara hava petekleri denir. Hava petekleri alveol denilen balon şeklindeki yapılardan oluşmuştur. Akciğer atardamarının incelen kolları bronşcukları izler ve alveollar üzerine kılcal kan damarlarını ağ şeklinde yayar. Solunum esnasındaki gaz değişimi alveollerde yapılır.

 


 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı