Türkiye İktisat Kongresi

18 Aralık 2012 Salı

Türkiye İktisat Kongresi ne zaman yapıldı? Türkiye İktisat Kongresinde hangi kararlar alınmıştır?

Türkiye İktisat Kongresi 17 Şubat 1923
Bu kongrede Atatürk ne devletçi ne de özel sermayeye dayalı herhangi bir hazır reçete önermemişti. Ekonomik bağımsızlığa önem veren Atatürk, çeşitli yöntemlerin incelenip tartışılmasından sonra sonuca gidilmesini ve yeni bir model geliştirilmesini istemişti. Bu kongrede ilk kez Türk ekonomisi ayrıntılı bir şekilde tartışıldı. Atatürk kongrenin açılış konuşmasında “Siyasal, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.” diyerek ekonomik bağımsızlığın önemine işaret etti.
Bu kongrede;
1. Sanayinin teşvik edilmesi,
2. Bir program dâhilinde demir yolu yapımı,
3. Hızla fabrikalaşmaya geçilmesi,
4. Millî sanayi kollarının kurulması,
5. Özel girişime destek sağlayacak ve kredi verecek devlet bankasının kurulması gibi önemli kararlar alınmıştır.
Kongrede ayrıca “Misak-ı İktisadi” diye bilinen “Ekonomi Andı” kabul edilmiştir. Bu anda göre; siyasal bağımsızlık kadar ekonomik bağımsızlığın esas olduğu vurgulanmıştır. Atatürk bunun önemini şu sözleri ile açıklamıştır.
“Bugünkü savaşımlarımızın amacı, tam bağımsızlıktır. Bağımsızlığın tamlığı ise ancak mali bağımsızlık ile mümkündür. Bir devletin maliyesi bağımsızlıktan mahrum olunca, o devletin bütün hayati kuruluşları nda bağımsızlık felce uğramıştır. Çünkü her devlet organı ancak mali kuvvetle yaşar. Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart, bütçenin ekonomik yapı ile orantılı ve denk
olmasıdır. Bu nedenle, devlet yapısını yaşatmak için dışarıya başvurmaksızın memleketin gelir kaynaklarıyla yönetimi temin çare ve önlemlerini bulmak gereklidir ve mümkündür. En üst derecede tutumluluk, millî özelliğimiz olmalıdır.”

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı