Londra Konferansı

19 Aralık 2012 Çarşamba

Londra Konferansı ne zaman yapıldı? Londra Konferansının önemi

Londra Konferansı (21 Şubat 1921)
I. İnönü Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri Londra’da bir konferans düzenlemeye karar verdiler. Sevr’i gözden geçirerek Türk milletine kabul ettirmeyi planlıyorlardı. Londra’da toplanacak konferansa Osmanlı Devleti ve Yunanistan çağrıldı. Osmanlı delegeleri arasında Ankara Hükûmetinin temsilcisinin de bulunması istendi. İtilaf Devletleri böyle davranmakla İstanbul Hükûmeti ile Ankara Hükûmeti arasında çıkacak ikilikten yararlanmayı amaçlamıştı.
Mustafa Kemal ise davetin doğrudan TBMM’ye yapılması gerektiğini, doğrudan çağrı yapılmazsa konferansa katılmayacaklarını bildirdi. İtilaf Devletleri İtalya aracılığıyla Ankara Hükûmetini de konferansa davet ettiler. TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey, Türk milletinin Misakımillî ile belirlenmiş haklarından taviz vermeyeceğini belirtti. İtilaf Devletleri bu isteğe önem vermediler. Konferansta Ankara Hükûmetine önerilen barış esasları Sevr’in biraz değiştirilmiş şekli olduğundan reddedildi. Konferans bir sonuç alınamadan dağıldı. Ancak Yunanlıların sürekli olarak “Türkler barış istemiyor” şeklindeki tezleri bu konferansa katılmakla geçersiz hâle getirilmiş
oldu. Bu konferansın TBMM Hükûmeti açısından çok önemli bir siyasi kazanımı oldu. Bu kazanım Yeni Türk Devleti’nin İtilaf Devletlerince resmen tanınmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı