İkinci İnönü Savaşı

19 Aralık 2012 Çarşamba

İkinci İnönü Savaşı ne zaman olmuştur? İkinci İnönü Savaşı kimlerle yapılmıştır? İkinci İnönü Savaşının sonucu, İkinci İnönü Savaşının önemi

İkinci İnönü Savaşı (23 Mart -1 Nisan 1921)
Londra Konferansı’nda teklif edilen önerilerin TBMM Hükûmetince kabul edilmemesi üzerine, İtilaf Devletleri isteklerini Türklere zorla kabul ettirebilmek için Yunanlıları Bursa ve Uşak üzerinden tekrar saldırttılar. Türk kuvvetleri karşı saldırıya geçerek Yunan saldırısını püskürttü. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın üstün yönetimi başarının elde edilmesinde etkili oldu. 1 Nisan 1921’de Yunan ordusu Bursa yönünde geri çekilmeye başladı. Böylece Yunanlılar İnönü’de ikinci kez yenildiler. Mustafa Kemal, İsmet Paşa’ya çektiği kutlama telgrafında,“Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs (kötü) talihini de yendiniz!” diyerek zaferin önemini dile getirmiştir.
II. İnönü Zaferi’yle TBMM Hükûmeti varlığını Avrupa devletlerine, resmen olmasa da kabul ettirdi; içte ve dışta nüfuz ve saygınlığı arttı. Avrupa ülkelerinde, İngiliz ve Yunan politikasına karşı güvensizlik ve muhalefet başladı. Bu durum karşısında, Fransızlar Zonguldak’tan, İtalyanlar Güney Anadolu’dan çekilmek zorunda kaldılar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı