Kuvayımilliye Nedir?

19 Aralık 2012 Çarşamba

Kuvayımilliye ne demektir? Kuvayımilliye Nedir?

Kuvayımilliye, Yunanlıların İzmir’i işgal etmeleri ve Anadolu’da ilerlemeleri üzerine kurulan ve düşmana karşı savaşan kuruluşlardı. Kuvayımilliye birlikleri, düzenli ordu kurulana dek Kurtuluş Savaşı’nda çete ve silahlı savunma kuruluşları olarak büyük yararlılıklar gösterdi. Kuvayımilliye adı, önceleri İzmir bölgesinde bulunan silahlı direnişçilere verildiği hâlde sonraları bütün millî hareketi kapsayacak şekilde kullanıldı. Kuvayımilliye işgalcilere karşı halkın tepkisi sonucu kurulmuştu.
Kuvayımilliyenin amacı; hiçbir devletin ve milletin egemenliğini kabul etmeden, milletin kendi bayrağı altında özgür ve bağımsız yaşamasını sağlamaktı. Kuvayımilliye bölgesel özelliğinin yanı sıra sivil bir yönetim altında savaşan kişilerden oluşuyordu. İzmir bölgesinin efeleri, Güneydoğunun direnişçileri Kuvayımilliyeciler idi. Millî Mücadele’nin başında bir direnme hareketi olarak ortaya çıkmış olan bu bölgesel kuruluşlar, daha sonra TBMM’nin kurulması ile birleştirilmiş ve I. İnönü Savaşı sırasında da tamamıyla düzenli orduya dönüşmüştür. Ancak Kuvayımilliye ruhu Kurtuluş Savaşı ve inkılaplar süresince yaşmaya devam etmiştir.
Kuvayımilliye birlikleri yurt savunmasında özellikle Batı Cephesi’nde önemli görevler üstlenmişlerdir. Vatansever Türk halkı kendiliğinden teşkilatlanarak düşmana karşı koymaya başlamıştır. Kadın-erkek, genç-yaşlı demeden eli silah tutan herkes mücadeleye katılmıştır. Bu birlikler ilk dönemlerde düşman ilerleyişini yavaşlatmışlardır. Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenme döneminde bunların başına komutan olarak eğitimli subaylar gönderilmiştir. Örneğin; Sivas Kongresi’den sonra Ali Fuat Paşa Batı Anadolu Kuvayımilliye Umum Komutanlığına atanmıştır. Benzer örgütlenme Güney Cephesi’nde de gerçekleştirilmiştir.
Tüm iyi niyet ve çabalar rağmen Kuvayımilliye güçleri ile düşmanın yurttan atılamayacağı anlaşılmıştır. Bunun üzerine TBMM düzenli ordunun kurulmasına karar vermiştir. Kuvayımilliye güçlerinin önemli bölümü düzenli orduya katılmış ve bağımsızlık mücadelesi sistemli bir şekilde yürütülmeye başlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyen savaşlar Batı Cephesi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu cephedeki savaşlar TBMM tarafından kurulan düzenli ordular tarafından
Yunanlılara karşı yürütülmüştür.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı