Tımar Sistemi

6 Aralık 2012 Perşembe

Tımar Sistemi, Tımar sistemini kim kaldırdı

Osmanlılarda da toprağın gerçek sahibi devletti. Devlet bu geniş toprakların yönetimi ve üretimin sürekliliğini sağlamak için çok iyi işleyen bir sistem geliştirdi. Devlet, birtakım hizmetler yapan görevlilere maaş yerine toprakların bir kısmını dağıtırdı. Bu görevliler de topraktan elde ettikleri gelirin bir kısmıyla kendi geçimlerini sağlar, bir kısmını da devlete vergi olarak gönderirlerdi. Osmanlı Devleti’nde uygulanan bu sisteme tımar sistemi denilmekteydi. Dağıtılan topraklardan yıllık geliri 20.000 akçeye kadar olanlar askerî dirliklerdi ve bu topraklara tımar adı verilirdi. Sipahi (atlı asker) adı verilen tımar sahibi, bu toprakların sahibi değil sadece halkın devlete ödemekle
yükümlü olduğu vergiyi toplamakla görevli kişiydi. Tımar sahiplerinin; vergileri düzenli olarak toplamak, toprağın devamlı işlenmesini dolayısıyla üretimin devamlılığı sağlamak ve bölgelerinde güvenliğin sağlamak gibi görevleri vardı. Devlet, üretimin devamlılığı için toprağından ayrılan köylülerden vergi alırdı.
Tımar sahipleri, elde ettikleri gelirin bir kısmıyla cebelu adı verilen atlı asker beslemek ve savaş zamanlarında bu askerlerle savaşa katılmak zorundaydı. Tımar sistemi 17. yüzyıldan itibaren bozulmaya başladı. Bu durum tımarların hak eden kişilere dağıtılamaması ve tımar sahiplerinin sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmemesinden kaynaklanmaktaydı. Tımar sisteminin bozulması sonucu köylüler toprağı terk etmiş, üretim düşmüştür. Bu durum devlet gelirlerinin azalmasına yol açmıştır. Osman Gazi’yle başlayan tımar sistemi 1848 yılında tamamen ortadan kaldırılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı