Mıknatısın özellikleri

23 Kasım 2012 Cuma

Mıknatısın özellikleri nelerdir?

                Mıknatısların çekme özelliğinin en kuvvetli olduğu uç kısımlarına kutup adı verilir. Mıknatıslar bir ucu kuzey (N), bir ucu güney (S) olmak üzere iki kutupludur. Mıknatıslar ne kadar parçalanırsa parçalansın yani ne kadar küçültülürse küçültülsün sahip olduğu çift kutupluluk özelliğini korur.
Mıknatısın her iki kutbunun da çekme özelliği eşittir. Mıknatısların kutbunu basit bir deneyle sizler de bulabilirsiniz. Bir çubuk mıknatısı ağırlık merke zinden bir iple bağlayarak asarsanız, mıknatıs kuzey-güney doğrultusunda dengede kalır. Mıknatısın kuzeye yönelen ucuna kuzey kutbu (N), mıknatısın (S) güneye yönelen ucuna güney kutbu (S) denir. Mıknatısların aynı kutupları birbirini iter, farklı kutupları ise birbirine çeker.

Üzerine demir tozları serpilmiş cam bir levhanın altına bir mıknatıs yerleştirilirse, demir tozları birbirini kesmeyecek şekilde düzgün çizgiler hâ linde sıralanır. Bir mıknatısın itme ya da çekme özelliği gösterebildiği bölgeye, mıknatısın manyetik alanı denir. Manyetik alan; manyetik kuvvet çizgileri ile belirlenir. Oluşan bu kuvvet çizgileri; mıknatısın kuzey (N) kutbundan başlar, güney (S) kutbunda son bulur. Manyetik alan kuvvet çizgileri mıknatısın kutuplarından uzaklaştıkça seyrekleşir.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı