Elektriksel güç

23 Kasım 2012 Cuma

Elektriksel güç nedir? Elektriksel gücün birimleri

                Bir aracın herhangi bir işi yaparken birim zamanda harcadığı enerji miktarı elektriksel güç olarak tanımlanır. Bu anlamda günlük hayatımızda kullandığımız elektrikli araçların gücü, onların kullanım yerlerine göre yaptıkları işi ne kadar çabuk yaptıklarının bir göstergesidir. SI Birim Sistemi’nde elektriksel güç birimi watt (vat) olup kısaca W ile gösterilir. 1 saniye çalışarak 1 joule elektrik enerjisi harcayan elektrikli aracın gücü 1 W’tır ( watt = joule/s) . Ancak günlük hayatta kullanılan enerji değerleri çok büyük olduğundan güç birimi olarak çoğunlukla watt birimimin üst katı olan kilowatt (kilovat) kullanılır. Sembolü kW olan bu birim yardımıyla birim zamanda harcanan elektrik enerjisi belirlenir. 1 kW‘lık güç 1000 W’lık güce eş değerdir. Günlük hayatta elektrik enerjisi birimi olarak kilo watt - saat kullanılmaktadır.     Elektrikli bir aracın üzerinde yazılı olan etiket üzerinde aracın güç değeri yazılıdır. Elektriksel gücü 2000 W olan bir su ısıtıcısı aynı süre çalıştırıldığında 1000 W olan bir lektrik sobasından iki kat daha fazla elektrik enerjisi harcar.
Elektrikli araçların harcadığı elektrik enerjisi miktarı iki değişkene bağlıdır.
1. Elektrikli aracın kullanıldığı süreye bağlıdır. 100 W bir ampul 1 saniye çalıştırıldığında 100 J’lük, 2 saniye çalıştırıldığında 200 J’lük enerji harcar.

2. Elektrikli aracın elektriksel gücüne bağlıdır. Elektriksel gücü 2400 W olan bir elektrik sobası 1 saniyede 2400 J’lük bir enerji harcar. 1200 W’lık bir saç kurutma makinesi ise 1 saniyede 1200 J’lük bir enerji harcar. Elektrikli araçların gücü arttıkça harcadıkları elektrik enerjisi miktarı da artar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı