Alternatif akım nedir?

23 Kasım 2012 Cuma

Alternatif akım nedir?

                Bir pil veya aküden elde edilen elektrik akımı okulda, işte, sanayide ve evlerde kullanılan elektrik akımından farklıdır. İndüksiyon yoluyla ya da başka bir anlatımla, artan veya azalan manyetik alan etkisiyle elde edilen, belli bir süre içinde devamlı olarak yön değiştiren elektrik akımına alternatif akım denir.

Tersine çalışan bir elektrik motoru gibi düşünebileceğimiz jeneratörler, alternatif elektrik akım üreten araçlardır. Jeneratörlerde mıknatıslar arasındaki bobinin hareketi ile akım oluşturulabildiği gibi hareketsiz bir bobinin içindeki mıknatısın hareketiyle de bobinde bir

 elektrik akımı oluşabilir. Alternatif akım jeneratöründe, kuvvetli bir mıknatısın oluşturdu ğu manyetik alan içerisinde, belirli bir eksende dönen bobin bulunur. Akım oluşturan bobinin için den geçen manyetik alan çizgilerinin sayısı artarken akım bir yönde, azalırken de ters yönde akım geçer. İki mıknatıs arasındaki armatürün hareketiyle oluşan akımın yönü değişebilir. Yani değişken akım olan (AC) alternatif akım üretilir. Kapalı devredeki bobinin içinde bir mıknatıs hareket ettirilerek alternatif akım oluşur. Bu anlamda bir alternatör veya alternatif akım jeneratörü ile elektrik santralleri arasındaki en önemli fark, alternatör alternatif akım üreten bir düzenek iken elektrik santrallerinin jeneratörlerin bulunduğu çok büyük akım üreten sis temler olmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı