Elektrik tasarrufu

23 Kasım 2012 Cuma

Elektrik tasarrufu, elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

                 Elektrik enerjisinin bilinçli kullanılması ödeyeceğimiz faturanın miktarını düşürerek bize kazanç sağlamasının yanında Dünya’da sınırlı miktarda bulunan yenilenemez enerji kaynaklarının korunmasında da etkili olur. Örneğin, Dünya’daki elektrikli araçların % 20 oranında, daha verimli ve etkili kullanılması yılda yaklaşık 550 000 varil petrolün tasarruf edilmesi anlamına gelir.
Birtakım özelliklerin bilinmesi, göz ardı edilmemesi ve alınan bazı basit önlemlerle elektrik enerjisinin daha bilinçli kullanılması sağlanmış olacaktır. Beyaz eşya satan bir mağazada satılan eşyaların üzerinde, resimdeki gibi bir etiket mutlaka dikkatimizi çekmiştir. Bu etiket elektrikli aracın bir yılda harcayacağı elektrik enerjisi miktarı hakkında bize bir fikir vermek amacıyla araçların üzerine yapıştırılmaktadır.

Buzdolaplarında bulunan bu etiketlerin III numaralı bölümünde buzdolabının enerji verimi çeşitli harfler yardımı ile gösterilmektedir. Bu bölümde görülen A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını gösterirken D harfi aracın ortalama enerji tüketim sınıfında olduğunu ifade eder. A sınıfı bir elektrikli araç aynı araca ait ortalama enerji tüketiminden % 45 daha az enerji tüketecektir. G sınıfına ait bir elektrikli araç da ortalama enerji tüketiminden yaklaşık %25 daha fazla enerji tüketecektir. Bu durumda A, B ve C sınıfına

ait elektrikli araçların tüketimi ortalama tüketimden daha düşük olacaktır. Etiketin V numaralı bölümünde ise aracın normal bir kullanımda yılda ortalama harcayacağı elektrik enerjisi miktarı belirtilir. Satın almayı düşündüğümüz aracın enerji tüketimi hakkında bize önceden bilgi veren bu etiketlerin gelecekte, bütün elektrikli ev araçlarında bulunmasının zorunlu hâle getirilmesi düşünülmektedir. Bu doğrultuda elektrik enerjisinin daha bilinçli ve verimli kullanılması amaçlanmaktadır.

      Yukarıda anlatılanların doğrultusunda uygun fiyatlı fakat G sınıfı enerji verimliliğine sahip bir araç yerine biraz daha pahalı ancak A sınıfı enerji verimliliğine sahip bir buzdolabı almak kısa vadede kayıp gibi görünse de geçen zaman içinde hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine katkı sağlarken aynı zamanda Dünya ekolojisinin de korunmasına yardımcı olacaktır.

      Bunun yanında gerçekte çok basit önlemlerin alınması da yine elektrik enerjisinin bilinçli kullanılmasını sağlayacağından ödeyeceğimiz faturanın miktarını düşürüp bir taraftan bizim bütçemize kazanç sağlarken diğer yandan Dünya’da sınırlı miktarda bulunan yenilenemez enerji kaynaklarının korunmasında da etkili olur.

Bu çok basit ancak sonuçları çok önemli olan önlemlerden bazıları;

- Bulunduğunuz yerde işiniz bittiğinde lambanın söndürülmesi,

- Kullanılmayan alanların (hol, salon, tuvalet, mutfak vb.) lambalarının açık bırakılmaması,

- Gereksiz yere radyo, televizyon, teyp vb. araçların çalıştırılmaması ya da çalışır durumda bırakılmaması,

- Elektrikli aletlerin kullanıldıktan sonra muhakkak fişlerinin çekilmesi,

- Gün ışığında yapılabilecek iş ve etkinliklerin geceye bırakılmaması,

- Elektrikli araçların kullanma talimatlarına uygun olarak kullanılması,

- Buzdolabının kapağının sık sık ya da gereksiz yere açıp kapanmaması (Bu durum buzdolabında karlanmaya, karlanma da gereğinden fazla enerji tüketimine yol açar),

- Elektrik enerjisini israf edenlerin uyarılması olarak sıralanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı