Isı Yalıtımı

12 Kasım 2012 Pazartesi

Isı Yalıtımı nedir? Nasıl ısı yalıtımı yapılır? Isı yalıtımı hangi malzemelerle yapılır? 

Cisimlerin ya da ortamların sıcaklık larını istenilen düzeyde tutabilmek için yapılan çalışmalara ısı yalıtımı denir. Yaşadığımız binalarda, ulaşım araçlarında ortam sıcaklığını korumak için ısı yalıtımı yapılır. Böylece daha az maliyetle istediğimiz ısıyı uzun süre koruyabiliriz. Deniz kenarında normal bir kap içerisinde çok kısa bir zamanda ağzımızı yakabilecek sıcaklığa ulaşacak bir suyu özel kaplarda( termos) saklayarak soğukluğunu koruruz. Bir pikniğe gittiğimizde ya da gece yolculuğuna çıktığımızda önceden hazırlayıp termosa doldurduğumuz çayı yanımıza alırız ve saatler sonra o çayı sıcak olarak içebiliriz. Uygun giysiler giyinerek vücut sıcaklığımızı ideal düzeyde tutabiliriz.

Ülkemizin güneyindeki bölgelerinde evlerin genellikle açık renklere boyandığını yada bu bölgede oturan insanların açık renkli arabaları tercih ettiklerini biliyoruz. Tencerelerin sapları ya da soba kapaklarının tutamakları plastik maddelerden yapılmıştır. Hepimiz bir binayı yapımı aşamasında görmüşüzdür. Binaların yapımında kullanılan tuğlalar deliklidir. Binaların dış cepheleri yapılırken iki sıra tuğla arasına beyaz bir madde yerleştirilir. Aynı ortamda Güneş’in altındaki cisimlere dokunduğumuzda taş, toprak, metal vb. cisimlerin farklı sıcaklıklarda olduğunu hissetmişizdir.
Isı transferinin üç yolla olduğunu biliyorsunuz. Isı yalıtımı da, ısının iletimindeki üç yol gibi üç farklı yolla yapılır. Işıma yoluyla ısı iletimine engel olmak için ışığı yansıtan cisimler kullanılır. Başlıca ısı kaynağımız olan Güneş milyonlarca kilometre uzaktan bize ışınlarını gönderir. Işınlar uzay boşluğunda da yol alabilir ve güneş ışınları cisimlere çarpıp kırıldıklarında ısı enerjisi açığa çıkar. Parlak ve pürüzsüz yüzeyler ışığın kırılmadan yansımasına ve ısıya dönüşmeden uzaklaşmasına neden olurlar. Sıcak bölgelerdeki evlerin beyaza boyanmasının nedeni ısıyı yansıtmak yoluyla ısı yalıtımı sağlamaktır.
Güneş ışığını aynı açıyla alan ve fakat farklı renklere boyanmış binaların dış duvarlarına elinizi değdirin farklı derecede ısındıklarını göreceksiniz. Binaların çatılarında görmeye alıştığımız güneş enerjisi ile su ısıtan cihazları düşünün. Bu cihazlar bir cam altına yerleştirilmiş bir siyah örtü ve bu örtü arasına yerleştirilmiş su kanallarından oluşur. Güneş ışınları cama çarparak kırılır ve siyah örtü üzerine düşer. Bu örtü ısınarak arasındaki kanallardan geçen suyun ısınmasını sağlar. Bu düzenekte cam üzeri alüminyum folyo ile kaplansaydı ya da camın altındaki siyah örtü yerine parlak jelatin bir örtü yerleştirilseydi su daha az ısınacaktı. Tanecik hareketi yoluyla ısının yayılmasına engel olmak için ısı iletkenliği düşük olan maddeler kullanılır. Bina yapımında delikli tuğlaların kullanılmasının nedeni havanın ısı geçirgenliğinin düşük olmasıdır, aynı yöntem bina pencerelerinde de kullanılır. Çift camlı pencerelerde iki cam yüzey arasında kalan hava boşluğu bina içindeki sıcağın dışarı iletilmesine ve dışarıdaki soğuğun bina içine iletilmesine engel olur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı