Büyük kan dolaşımı

12 Kasım 2012 Pazartesi

Büyük kan dolaşımı nasıl gerçekleşir? 

Kan kalpten çıktığı zaman iki ayrı yolda ilerler, tüm vücudu dolaşır ve iki ayrı yoldan

tekrar kalbe geri gelir. Buna göre kanın, kalp ve vücut dokuları (akciğer hariç) arasındaki dolaşımına büyük dolaşım denir. Büyük kan dolaşımı ile kalpten çıkan kan tüm organlara oksijen taşır; hücrelerde oluşan karbon dioksiti toplayarak tekrar kalbe döner.
Büyük kan dolaşımı şöyle gerçekleşir:
Karıncıkların kasılması ile sol karıncıktaki temiz kan (oksijence zengin kan) aort
atardamarına pompalanır. Buradan başka atardamarlarla vücudun bütün bölgelerindeki organ ve dokuların kılcal kan damarlarına ulaştırılır. Atardamarlarla hücreleri saran kılcal damarlara taşınan kanın içindeki oksijen, hücrelere geçer. Hücrelerde solunum sonucu oluşan karbon dioksit ise kana geçer. Böylece kan vücutta yol alırken oksijen miktarı azalır, karbon dioksit miktarı da giderek artar. Karbon dioksitçe zenginleşen kan da kılcal damarlar yoluyla toplardamarlara geçer. Vücudun üst kısmındaki toplardamarlar üst ana toplardamarda, alt kısmındaki toplardamarlar alt ana toplardamarda birleşerek kalbin sağ kulakçığına gelir. Böylece büyük kan dolaşımı tamamlanır.
Oksijenle beraber su, mineral, hormon ve aminoasit, glikoz, yağ asidi gibi besin
maddeleri de büyük dolaşımla hücrelere taşınır. Ayrıca oluşan metabolizma atıklarının da ilgili doku ve organlara (örneğin böbreklere) taşınması büyük dolaşım sayesinde olur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı