Sanayi İnkılabı

5 Aralık 2012 Çarşamba

Sanayi İnkılabının özellikleri, Sanayi İnkılabı neye denir?

Avrupa’da Rönesans, reform hareketlerinin yol açtığı özgür düşünce, bilim ve teknik alanda önemli gelişmelere yol açtı. Teknik gelişmelerin üretim alanına uygulanmasıyla da Sanayi İnkılabı gerçekleşti.
Üretimde kol gücünden makine gücüne geçilmesine Sanayi İnkılabı denir.
18. yüzyıla kadar dünyada her türlü üretim insan gücüyle yapılıyordu. Günlük hayatta kullanılan tüm eşyalar, örneğin kaşık, tarak, masa, giysiler insan eliyle üretiliyordu. 1765’te buhar motorunun icat edilmesiyle bu üretim biçimi köklü bir değişmeye uğradı. Buhar gücüyle çalışan makinelerin üretimde kullanılmasıyla Sanayi İnkılabı başlamış oldu. İlk olarak İngiltere’de başlayan Sanayi İnkılabı daha sonra diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı. Dokuma sanayisinde başlayan makineleşme daha sonra diğer alanlara da yayıldı. Kömür, petrol ve su gücüyle çalışan fabrikalar kuruldu. Üretim ucuzladı ve bollaştı.
Sanayi İnkılabı, taşımacılık alanında da büyük gelişmelere yol açtı. 1804’te Galler’de raylar üzerinde ilerleyen ilk buharlı lokomotif yapıldı. Zaman içinde yapılan buluşlarla lokomotişerin hızı ve gücü yükseltildi. Trenler, taşımacılıkta oldukça önemli araçlar hâline geldiler. Trenlerin gelişimine paralel olarak demir yolu yapımı da hızlandı. 1830 yılından 1850 yılma kadar İngiltere’de 10 000 km demir yolu yapıldı. Bunu izleyen 20 yıl içinde Avrupa’da biraz daha fazla demiryolu döşendi. ABD’de de demiryolu yapımına büyük önem verildi. Demiryolları sayesinde pazarlar birleşti,
mesafeler kısaldı, demir yolunun gelişimi Sanayi İnkılabı’nın etkilerinin yayılmasına da katkıda bulundu. 1856 yılından itibaren dökme demiri çeliğe dönüştüren ekonomik bir yöntemin bulunmasıyla çelik üretimi daha ucuz ve kolay hâle geldi. Çelik üretimininartması demir yolu yapımını hızlandırdı.
Sanayi İnkılabı pek çok alanda yeni gelişmelere neden oldu. Bu gelişmelerde petrolün ve elektriğin yaygın olarak kullanılmaya başlaması etkili oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı