İbni Sina

5 Aralık 2012 Çarşamba

İbni Sinanın hayatı, İbni Sina kimdir? Avicenne ne demektir?

980 yılında Buhara’da doğan İbni Sina felsefe, tıp, kimya, astronomi, matematik konularında çalışmalar yapan çok yönlü bir Türk bilim adamıdır. İbni Sina, Samanoğulları hükümdarlarından birini ölüm döşeğine düşüren çok ağır bir hastalıktan kurtarmış, dolayısıyla hükümdarlığın kütüphanesinden yararlanmaya hak kazanmıştı. İbni Sina, üstün yetenekleri ve sınırsız bilgisiyle Hemedan hâkiminin de hayatını kurtarmış, onun veziri olmuştur. “Şifa” adını taşıyan eserini bu dönemde yazmıştır. İlk öğretmeni Ebu Abdullah’tan Kur’an, fıkıh, mantık, geometri, astronomi ve fiziğe giriş dersleri alan İbni Sina, sonraları İbni Yahya’dan hekimlik (doktorluk) öğrenmiş,
Farabi’nin eserleriyle de felsefeyle uğraşmaya başlamıştır.
Kanun adlı tıp ansiklopedisi niteliğindeki eseri, hem Doğu hem de Batı tıp tarihinde benzeri olmayan çok ünlü bir kitaptır. Bu eser, büyük ölçüde Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış Yunan hekimlerinin bulguları ile Arapça kaynaklara ve İbni Sina’nın kendi deneyimlerine dayanır.
fiifa adlı kitabı felsefe ansiklopedisi niteliğindedir. fiifa’nın bir bölümü, Kanun’un ise tamamı 12. yüzyılda Latinceye çevrilmiştir. Kanun birkaç yüzyıl boyunca Avrupa üniversitelerinde tek başvuru kaynağı olarak okutulmuştur. Avrupa’da “Avicenne” adıyla bilinen İbni Sina’nın Aristo’nun bütün eserlerinin açıklaması ve yorumu üzerine 20 ciltlik bir eseri daha vardır. İbni Sina, bugünkü kimyanın gelişiminde temel taşlarından biri sayılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı