Coğrafi Keşifler

5 Aralık 2012 Çarşamba

Coğrafi Keşiflerin önemi, Coğrafi Keşifleri ilk kim başlatmıştır?

Coğrafi Keşifleri ilk başlatanlar Portekizliler ve İspanyollar oldu. 1486 yılında Bartelomeo Diaz (Bartelmi Diyaz), Afrika’nın en güneyindeki Ümit Burnu’nu buldu. 1489’da Vasko dö Gama Ümit Burnu’nu dolaşarak Hindistan’a ulaştı. Böylece yeni bir ticaret yolu bulundu.
İspanya kralının sağladığı gemilerle yola çıkan Christopher Colombus (Kristof Kolomb), Dünya’nın yuvarlak olduğuna ve sürekli batıya gidilirse Hindistan ve Çin’e ulaşılacağına inanıyordu. Kristof Kolomb’un yaptığı seyahatler sonucunda Amerika kıtasına ulaşıldı (1492). İtalyan denizci Amerigo Vespucci (Americo Vespuçi) buranın yeni bir kıta olduğunu tüm dünyaya ilan etti (1507).
Amerika kıtasının güney kıyılarından dolaşarak yeni bir deniz yolu bulmak isteyen Macellan ise 1519’da Atlas Okyanusu’ndan yolculuğuna başladı. Macellan Boğazı’nı geçerek Büyük Okyanus’a açıldı. Macellan’ın yerlilerle yaptığı bir savaşta ölmesi üzerine arkadaşı Del Kano, 1522’de İspanya’ya ulaşarak dünya turunu tamamladı.
15-16. yüzyıllar arasında gerçekleşen Coğrafi Keşifler sonucunda Dünya ile ilgili yeni bilgilere ulaşılmıştır. Yeni kıtalar ve yerler keşfedilmiş, okyanuslar hakkında birçok bilgi edinilmiştir. Dünya’nın düz değil yuvarlak olduğu, kendi etrafında ve Güneş’in etrafında döndüğü, evrenin merkezi olmadığı gibi bilgiler ortaya çıkmıştır. Coğrafi Keşiflere kadar Dünya’nın düz olduğunu söyleyen kiliseye ve din adamlarına olan güven, Keşifler sonucunda azalmaya başlamıştır.
Avrupalı devletler keşfettikleri yerleri egemenlikleri altına alarak sömürge imparatorluklarını kurdular. Buralardan bol miktarda altın ve gümüş gibi değerli madenler ile çeşitli ham maddeler Avrupa’ya taşındı. Keşifleri destekleyen Avrupa’nın denizci ülkeleri kısa sürede zenginleşti. Zenginleşen ailelerin, kültür ve sanat hareketlerini desteklemeleri Rönesans’ın başlamasında etkili oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı