Pangea

26 Kasım 2012 Pazartesi

Pangea nedir? Pangea ne demektir?

Alfred Wegener milyonlarca yıl önce dünyada tek bir kıtanın olduğunu ve diğer kıtaların, bu tek kıtadan bölünüp koparak birbirinden uzaklaşmaları sonucunda meydana geldiğini söylemiştir. Milyonlarca yıl önce söz konusu bu bölünme ve kopma olmadan önceki bu tek kıtayı da Pangaea olarak adlandırmıştır.
O dönemde bilim insanların büyük çoğunluğu Wegener’in ileri sürdüğü bu görüşüne pek katılmamıştır. 1937 yılında Güney Afrikalı bilim insanı Alexander L. Du Toit (Aleksandır L. Du Toi), Wegener’in öne sürdüğü varsayımlar üzerinde yapmış olduğu çalışmalar sonucunda başlangıçta kuzeyde Lavrasya ve güneyde Gondvana olmak üzere iki ana kıta olduğunu söylemiştir.
İlerleyen yıllarda okyanus tabanının şekline ait yapılan araştırmalar sonunda sahip olunan bilgilerin artması, deniz dibi yayılması kuramı ile levha hareketleri kuramındaki gelişmeler, kıtaların kayması düşüncesini iyice güçlendirmiştir. 1960 yılında ABD’li bilim insanı Hary Hammond Hess (Heri Hemınd Hes), okyanus ortası sıradağların sırtlarında, magma hareketliliğiyle yeni okyanus kabuğu oluşumun sürmekte olduğunu
ileri sürdü. Çünkü okyanus tabanı, tam ortada, sırt adı verilen noktada ayrılmaktaydı. Onun okyanus tabanı yayılması olarak adlandırılan bu teorisi kıtaların hareketini açıklamaktaydı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı