Dünya'nın oluşumu

26 Kasım 2012 Pazartesi

Dünyanın oluşumu, Dünya nasıl oluştu?

                Taş küre ve hava küre... Bu ikili birbirini tamamlayan ve Dünya’mızı oluşturan unsurlardır. Üzerinde yaşadığımız Dünya’mızı tanımak, bizim için çok önemlidir. Dünya’mızın oluşumu, gelişme evreleri; atmosferin, kıtaların, okyanusların ve dağların oluşumu bilim insanları tarafından çok eski zamanlardan beri merak edilmiştir.
Dünya’mızın oluşumuyla ilgili günümüze kadar öne sürülen görüşlerden birine göre Dünya’mız Güneş’ten kopan bir madde yığınından meydana geldi. Bu kopma, Güneş’in süratli dönmesi ya da başka bir yıldızın kütle çekimi etkisiyle gerçekleşti. Kopan madde Güneş’in etrafına dağılarak bir toz bulutu oluşturdu. Bu toz bulutu da soğudukça, “gezegenimsi” denilebilecek küçük ve yoğun bölgeler meydana getirdi. Bu bölgeler birbirleriyle çarpışarak ya da bir çığ oluşumu gibi önlerine gelen diğer maddeleri de kendilerine katarak büyüdüler ve gezegenleri oluşturdular.

Başka bir görüşe göre ise Dünya, evren oluştuğunda kızgın bir gaz kütlesi halindeydi. Evren, Büyük Patlama’nın etkisiyle gitgide genişleyerek soğumaya devam etti. Bu süreçte Dünya da kendi ekseni etrafındaki dönüşünün etkisiyle zamanla dıştan içe doğru soğudu. Böylece Dünya’nın iç içe geçmiş farklı sıcaklıktaki katmanları oluştu.

”Büyük Patlama”dan sonra oluşan toz bulutları kendi çevrelerinde dönerken ağır maddeler merkezde toplanmıştır. İşte Dünya’mızın oluşumu da tıpkı bunun gibi kızgın gaz kütlesinin kendi çevresinde dönerek dıştan içe soğumasıyla ve ağır maddelerin merkezde birleşmesiyle olmuştur. Daha sonra hafif maddeler yerküreyi sarmıştır. Bu nedenle Dünya iç içe geçmiş kürelerden oluşmuştur.
Dünya’mızın katmanları;
1. ağır küre (çekirdek)
2. ateş küre (manto)
3. taş küre (yerkabuğu)
4. su küre (hidrosfer)
5. hava küre (atmosfer) olarak sıralanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı