Fiziksel Değişim nedir?

10 Kasım 2012 Cumartesi

Fiziksel Değişim nedir?

 Yeni madde yada maddelerin oluşumuna sebep olmayan değişimler fiziksel değişim olarak adlandırılır. Etten kıyma yapılması, buzun erimesi, camın kırılması, şekerin suda çözünmesi, suyun kaynaması, gibi olaylar fiziksel değişmeye örnek gösterilebilir.


      Fiziksel değişim sonucu değişen maddenin dış görünümüdür. Maddenin özellikleri aynı kalır. Yeni bir madde ortaya çıkmaz. Örneğin bir miktar suyun içine tuz atıp karıştırdığımızda tuzlu su çözeltisi elde ederiz. Tuz, suda çözününce fiziksel görünümü değişmiş olmasına rağmen özelliği aynı kalır. Tuzlu su çözeltisi kaynatılarak içindeki su buharlaştırılırsa tuz eski hâliyle yeniden ortaya çıkar.
     Maddelerdeki hâl değişimi de fiziksel değişimdir. Katının erimesi, sıvının buharlaşması, buharın yoğuşması ve sıvının donarak katı hâle gelmesi sırasında madde özelliklerini kaybetmez, yani maddenin kimliğinde bir değişiklik olmaz. Sadece maddeyi oluşturan taneciklerin arasındaki uzaklık ve taneciklerin hareketi değişir. Örneğin hâl değişimi sırasında su donarak buz hâline geçer ya da su ısıtıldığı zaman buharlaşarak gaz hâle geçer. Her üç durumda da suyun yapısı bozulmaz sadece fiziksel görünümleri değişir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı