Atom nedir? Atomun tarihçesi

10 Kasım 2012 Cumartesi

Atom nedir? Atomun tarihçesi 

Maddelerin neden oluştuğu ilk çağlardan günümüze araştırma konusu olmuş ve maddeyi meydana getiren yapılar hakkında farklı fikirler ileri sürülmüştür. İlk çağ Yunan filozoflarından bazıları maddenin sudan, bazıları enerjiden, bazıları hava, su, toprak ve ateş olmak üzere dört unsurdan meydana geldiğini savunmuşlardır. Tarihte ilk kez milattan önce 400 yılında yaşamış bir filozof olan Democritos (Demokritos) maddelerin gözle görülemeyecek kadar küçük parçalardan oluştuğunu ileri sürmüştür.

     Democritos maddelerin sonsuza kadar küçük parçalara ayrılamayacağını, maddenin bölünemeyen çok küçük bir taneciğinin olması gerektiğini söylemiş, bu taneciğe bölünemeyen anlamında atom ismini vermiştir.
     Bir İngiliz kimyacısı olan Dalton (Dalton) her elementin ayrı tip bir atomu olduğunu, atomların içi dolu, esnek ve bölünemez parçalar olduğunu söylemiştir. Bundan 50 yıl sonra atomdan daha küçük parçacıkların bulunduğu dolaylı yoldan kanıtlandı. Becquerel (Bekerel) ve Madam Curie (Madam Küri)nin çalışmaları, atomlarında daha küçük parçalardan oluştuğunu ve bölünebildiğini göstermiştir. Bugün atom hakkında sahip olduğumuz bilgiler, teorik ve deneysel alanlarda yapılan, yıllardır devam eden sürekli ve düzenli çalışmaların bütününden oluşmuştur. Bu çalışmalar sonucunda atomun varlığı kesin bilgi hâlini aldıktan sonra, onları daha yakından tanımak, özellikleri ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak için modeler tasarlanmaya başlanmıştır. Model, bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanır. Model gerçeğin kendisi değildir ancak gerçeği anlamamıza yardım eder.
     Günümüzde atomun bölünebildiğini biliyoruz. Çıplak gözle 10-4 m’ den daha
küçük maddeleri göremeyiz. Işık mikroskobuyla ancak 10-7 m boyutundaki maddeleri
görebiliriz. Günümüzde kullanılan hiçbir mikroskopla tek bir atom gözlenememiştir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı