Doku ve organ nakli

28 Kasım 2012 Çarşamba

Doku ve organ naklinin önemi, Organ bağışının önemi

Hastalık ya da kazalar sonucu bazı organlarımız zarar göüyor veya iş göremez duruma gelebiliyor. Bu durumda rahatsız olan organın tedavi edilmesi ya da organın yerine organ nakli yapılması gerekiyor. Organın yapımı mümkün olmadığına göre tek çare hastalıklı organın yerine onu bağışlayacak kişilerden alınmasıdır. fiunu unutmamak gerekir: Hastalığın yaşı yoktur. İnsan her zaman hasta olabilir ve doku veya organ nakline ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle doku ve organ nakline herkesin duyarlı olması lazımdır.
Doku ve organ nakli, organların başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesidir. Böylelikle görmeyen bir insanın görmesini, diyaliz makinesine bağlı olarak hayatını sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlayabiliriz. Sağlıklı her insan organ ve doku bağışında bulunabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer gibi organlar ile kalp kapağı, kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakil yapılmaktadır.
Organ bağışı ile ilgili bilgiler
- Organ bağışı, hayatta iken bir kişinin kendi isteğiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının kullanılmasına izin vermesidir.
- Organ bağışında bulunan kişilere bağış kartı verilir. Organ bağış kartları hastanelerden temin edilebilir. Bu kişilerin ailesinin de bağış yaptığını bilmesinde yarar vardır.
- İslam dini ve diğer bütün dinlerde organ bağışına aykırı bir durum yoktur.
- Beyin ölümü gerçekleşen 18 yaşından küçüklerin organlarının kullanılması için anne ve babalarının izin vermesi gerekir.
İnsanlar, doku ve organ bağışı yaparak toplumsal dayanışma içerisinde olduğunu kanıtlarlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı